finkman är igång igen, denna gång med en digital bilspegel! 😀

Gästbloggare

När jag är ute och åker med familjen så är det skönt att se när/hur/om vår dotter sover i baksätet. Standardsättet verkar vara att sätta upp en spegel i baksätet och använda den i kombination med bilens mitt-backspegel för att se sitt barn. Jag lyckades dock inte så bra med spegeln, och min fru ville ofta och gärna vrida om backspegeln för att kika hon med, när jag behövde spegeln för att köra..

En Raspberry Pi kanske låter som en overkill-lösning, men visst låter det lite roligt också? 😀

Ingredienser:

  • 1st Raspberry Pi 2 inkl minneskort och Raspbian

    2015-08-10 15.54.37

    Kameran fäst på paden i baksätet

  • 1st webbkamera
  • 1st usb-trådlöst nätverkskort
  • 1st 2.1A 12v-usb-laddare
  • 1st micro-USB-kabel
  • 1st Android-telefon (iPhone funkar säkert det med!)

Värm ugnen till 225 grader och skriv över en Raspbian-image till ett microSDHC-kort enligt instruktionen länkad här. Sätt microSDHC-kortet i Raspberryn, starta upp och ställ in grundkonfigurationen på enklaste sätt.

Koppla i wifi-kortet och usb-webbkameran. Sätt upp en Tethering-accesspunkt i din Android-telefon och konfigurera wifit på Raspberryn enligt denna guide. På min telefon så visas en lista med ansluta enheter och jag kan se vilket IP som Raspberryn fick. Notera!

Installera och konfigurera Motion enligt denna guide, en snabb sammanfattning:

sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
sudo apt-get install motion

sudo nano /etc/motion/motion.conf
Ändra till följande config:
daemon on
webcam_localhost off
webcam_maxrate 100
framerate 100
width 640
height 480

sudo nano /etc/default/motion
Ändra till följande:
start_motion_daemon=yes

2015-08-11 16.58.15

Hänger i kablarna för stunden

Kör sedan “sudo service motion start” i skalet.

Klart! Häng upp allt i bilen och koppla i på bästa sätt.

Jag använder Biltemas 12v USB-laddare och en 12v-skarvkabel, Raspberryn och padens laddare är gömt i bakluckan under insynsskyddet. Kardborreband med klisterbaksida kanske vore bra för att fästa upp grejorna med. Ska testa någon dag.

2015-08-10 12.39.11

Om allt gått bra så borde ni få upp nånting sånthär! 🙂

Surfa nu i telefonen till http://ip-addressen-du-noterade-ovan:8081 . Chrome verkar inte klara den Motion JPEG som presenteras, så jag använder Firefox i telefonen.

Tillämpningarna för denna setup borde vara obegränsade, bara fantasin sätter gränserna! Funkar mycket bra som barnmonitor iaf! Pi-2:an som jag använder startar och kopplar upp till tethering-accesspunkten väldigt fort, den får samma IP varje gång, så jag använder ett bokmärke i Firefox. Eftersom vi surfar på tethering-accesspunktens lokala nätverk så används inget data över mobilnätet.

Förbättringspotential i setupen: Lägg till en UPS Pico för att stänga av Raspberryn lite snällare när bilen stängs av. Eftersom mina 12v-kontakter stänger av när bilen stänger av så dör Raspberryn hårt just nu när jag vrider av tändningen. Den verkar klara det hyfsat, men det finns en liten risk att filsystemet blir korrupt.

/Jim