logo_hc_zipato

Zipato Zipabox Duo är en Z-wave controller som försöker göra allt och lyckas rätt bra. Lösningen är inte felfri men potentialen finns där.

Detta inlägg handlar om vad som fick mig att välja Zipaboxen framför andra lösningar och hur jag upplever vardagen med boxen, med konceptet och med företaget bakom produkten.

Bakgrund om mig och vad som låg till grund för inköpet.
Man skulle nog kunna sammanfatta mig som en teknikdriven 34-åring som alltid gillat “prylar” och att ligga i framkant när det gäller tekniska lösningar. Under de senaste 15 åren har jag arbetat uteslutande inom IT-branschen. Detta innebär att jag inte är rädd att testa nya lösningar, är beredd på att allt inte alltid fungerar som det skall samt har god förståelse för vad som “händer bakom kulisserna”.  Detta återspeglas senare i inlägget rörande min syn dels på Zipaboxen och i synnerhet på Zipato som företag.

År 2006 skaffade jag mig en Logitech Harmony 895-fjärrkontroll som använde just z-wave och det var då jag fick upp ögonen för protokollet och möjligheterna. Tyvärr kunde jag då (efter en del efterforskning) konstatera att tiden inte var mogen –  det fanns få z-wave produkter vid tidpunkten och de få som fanns var mycket kostsamma. Till slut valde jag att använda fjärrkontrollen som just fjärrkontroll och parallellt investera i en Telldus/Nexa/Oregon-lösning för hemautomationen.

Nu, 9 år senare har Z-wave definitivt tagit fart och även om det inte är självklar komponent i var mans hem (än) finns det bra stöd för protokollet och enheter till tämligen rimliga priser. Jag kände att det var dags att ta upp Z-wave igen!

Varför Zipato Zipabox?
Syftet med förändringen var att ta min befintliga hemautomation ett steg längre, att ta det dit jag ville (men inte kunde) 2006. Jag var dock inte allt för sugen på att kasta bort befintlig investering i form av Tellstick Net med tillhörande ca dussin 443MHz enheter. Jag har även under åren lärt mig uppskatta gränssnitt (även om jag historiskt är en CLI/script-människa så har jag fru och barn…) samt moduläritet och flexibilitet. Jag vill inte känna mig låst i en lösning utan vill kunna anpassa den efter mina egna behov.

Grov kravbild:

* SKALL ha bra support bland z-wave produkter (controllern skall inte begränsa vilka enheter jag kan koppla till)
* SKALL vara modulär
* SKALL vara flexibel (scriptbar eller liknande)
* BÖR kunna tala 443MHz (Nexa mm)
* BÖR ha ett stabilt företag i ryggen (trygga support & framtid)

Jag tittade en del på Fibaro, Vera, raZberry, Zipabox och även en z-wave pinne för att bygga allt själv (har linuxburk som står på så det var inget bekymmer).

Det jag märkte (och som klart påverkade mitt val) var att trots att z-wave är standardiserat så verkar det vara en hel del strul med support med olika produkter och controllers, dock stod Zipaboxen ut och i princip alla produkter fungerade väl med den.  Länk till M.nu’s supportmatrix för z-wave.

När jag tittade i forum verkade även supporten ha en pragmatisk approach där dom gemensamt med användaren listade ut hur att supportera sådana enheter som ännu inte var testade av Zipato själv. Detta kan nog vara en anledning varför det mesta fungerar med Zipaboxen.

…och eftersom den även snackade 443MHz så fick det bli en Zipabox…

Vardagen med Zipaboxen
Det är nu en tid sedan jag införskaffade min zipabox och jag har hunnit känna mig för hur produkten fungerar i min vardag. Den fungerar bra men den har även sina brister, ibland lite mer än förväntat.

Enheter som jag kopplat till Zipaboxen idag

En eller flera (oftast flera 😉 av nedan:

443MHz: Nexa PER-1500
443MHz: Nexa PB-3 (konfad som PER-1500)
443MHz: Nexa LWMR-210 (konfad som WMR-252)
443MHz: Nexa LGDR-3500 IP44 (gamla för motorvärmaren)
443MHz: Oregon Scientific THGR-810
443MHz: Oregon Scientific THGN132N (konfad som THGN132ES)

Z-Wave: Aeon Panic Button (för trigga att trigga regler)
Z-Wave: Danfoss Radiator Valve
Z-Wave: Duwi Wall plug IP44 (motorvärmare)
Z-Wave: Fibaro Flood Sensor
Z-Wave: Fibaro Motion Sensor
Z-Wave: Fibaro Smoke Sensor
Z-Wave: Zipato Plug-in Switch with Power Meter (hittas som Zipato, gissar OEM)

IP: D-Link Network Camera DCS-935L

Har även några Micro Smart Energy Illuminator som jag inte lyckats skruva in i väggen än, men det kommer.

[minimera]

Vardagen med Zipaboxen :: 443MHz
Det första jag gjorde när jag fick Zipaboxen var att börja flytta över mina 443MHz-enheter från Tellsticken. Här kom det första frågetecknet. I Tellsticken säger man discover och sätter enheten i discover-läge och sedan hittar dom varandra. Så fungerar det i Zipaboxen med Z-wave men inte för andra enheter utan där väljer man från en lista vilken enhet det är, exempelvis Nexa PER-1500. I mitt fall fanns inte alla enheter med i listan utan jag “chansade” på liknande modellbeteckningar och fick det ändå att fungera. Jag kollade senare med Zipato-supporten om detta tillvägagångssätt och det är inget problem så länge som det fungerar. Anledningen att allt inte finns i listan är då dom själva inte hunnit testa allt, samt att detta tillvägagångssätt sannolikt kommer förändras att bli mer likt Tellstickens med det den nya Dashboarden till Zipaboxen (mer om den senare).

Samtliga Nexa och Oregon Scientific enheter fungerar nu klockrent mot Zipaboxen och jag upplever faktiskt att täckningen i hemmet motsvarar den jag hade med Tellsticken trots att jag köpt till extra stor antennen till den…

Vardagen med Zipaboxen :: Z-wave
Rörande Z-wave fanns inget egentligt arv att tala om för min del, det var i stort nyinvestering som gällde. Jag började lite smått med några givare, mätare och sensorer “för att testa” men jag fick snart blodad tand (se listan över enheter ovan).  Jag gillar idén med att strömsatta z-wave-enheter automatiskt fungerar som förlängare (mesh-nätverk) och att koppla in z-wave är en riktigt angenäm upplevelse. Se gärna denna gästbloggning om introduktion till Zipabox: samsam’s introduktion till zipabox

Vardagen med Zipaboxen :: Moduläritet
Jag nämnde i urvalskriterierna tidigare att moduläritet är viktigt för mig, så det är väl lika bra att beröra det med en gång.

Zipaboxen är modulär, vilket innebär att man kan “jacka på” utbyggnadsenheter och liknande i moduler för att utöka funktionaliteten utifrån behov. En av fördelarna med z-wave är att den (till skillnad från 443MHz) är dubbelriktad vilket innebär att du både kan skicka och ta emot information till enheterna i z-wave nätverket.

Exempelvis:
Controller – SLÅ PÅ brytare ETT
Brytare ETT – UTFÖRT
(med 443MHz hade kommandot skickats men det var inte möjligt för enheten att bekräfta inkopplingen, vilket rent krasst innebar att min motorvärmare ibland inte startat…)

Moduläriteten ger möjlighet att successivt bygga ut zipaboxen efter behov, att anpassa den efter nya omständigheter och att göra den mer framtidssäker.

Exempel på moduler man kan ansluta:
* Koppla på 443MHz-modul (om man inte köpte Duo-varianten utan enbart den med z-wave)
* Skapa ett kluster av två Zipaboxar (den andra tar över om det blir fel på den första)
* Lägga på batterimodul så z-wave enheterna kan kommunicera med controllern vid strömbortfall
* Lägga till GSM-möjligheter så kommunikationen fungerar även om ordinarie Internetförbindelse går ner
* Koppla in sig på befintligt larmsystem
* …eller andra protokoll som KNX, EnOcean och ZigBee

zipabox_main_02a

Jag har ännu inte testat moduläriteten i praktiken, men det står på TODO-listan med Security (USP+GSM) modulen överst.

Vardagen med Zipaboxen :: Managering och Gränssnitt

Än så länge har det mesta i detta inlägg varit frid och fröjd, men det är nu när vi kommer till managering och gränssnitt som vägen blir lite brokigare. Manageringen är inte dålig men jag känner igen ett nytt framgångsrikt företag drivet av entusiaster när jag ser det, och detta är ett av dem.

Det finns grovt tre möjligheter till managering:
1) Webbgränssnitt
Webbgränssnittet är det primära där man kan göra “allt”. Så som hos många andra är det en cloud-baserad lösning som skall lösa världens alla problem. Jag är personligen allergisk mot sådana lösningar när det kommer till vitala funktioner för mitt privatliv (exempelvis hantering av webbkamera eller värme i hushållet). Det som faktiskt är bra i det här fallet är att produkten (till skillnad mot exempelvis Tellstick Net som jag använde tidigare, men aldrig anslöt mer än brytare och tempgivare till) inte förlitar sig på webbgränssnittet. Du gör vitala förändringar i webbgränssnittet och synkar det till boxen och sedan kan du köra “local mode” även om du klipper internetförbindelsen (eller brandväggar bort den). I like that!

Nackdelen med gränssnittet är att utvecklingen verkar gå lite snabbt ibland. Gränssnittet finns i ett Old Skin (vänster) och ett New Skin (höger). Old Skin är den mer färdiga produkten med nuläge för hur det såg ut och fungerade då, New Skin är “mer designat” men innehåller inte allt man söker och ger inte lika bra översikt.

interface

Man vill gärna använda det New Skin men det är svårt att komma från att det är mer användbart och i synnerhet översiktligt i Old Skin. Det slutar allt som oftast med att man sitter och växlar fram och tillbaka mellan gränssnitten och är aldrig riktigt nöjd.

Alldeles innan Jul lanserade Zipato den nya Dashboarden som skall ligga som grund för allt kommande, denna hanteras separat något senare i inlägget (men innebär att du nu har tre olika webbgränssnitt att växla fram och tillbaka mellan).

2) API
Som tidigare nämnt, jag är lite av en CLI-spelare så jag kan inte uttala mig i detalj om API’erna. Vad jag förstått (och sett) är det dock förhållandevis goda API’er med dokumentation och möjligheter att testa output genom. Tror faktiskt en bild säger mer än vad jag kan beskriva i det här fallet.

api

3) App
Självklart finns App till Zipaboxen. Idag är det App för Ipad, Iphone eller Android som gäller, har inte sett något för Windows-mobiler än. Appen känns snabb och gör dom grundläggande operationerna bra, extra plus för att den kan fungera “fjärr” samt även ansluta direkt lokalt om man har trassel med uppkopplingen eller om man helt enkelt föredrar att köra den vägen (som undertecknad). Att växla mellan Local och Remote tar lite tid, får känslan av att app’en testar senaste kopplingsvägen och först vid timeout kollar den andra/ger dig möjlighet att välja den andra vägen.

iphone-app

Ovan bilder är från Iphone appen. Det ryktas om att en ny/ombyggd version skall komma inom kort.

Zipato har även en tablet som kör Android som man kan köpa till. Detta verkar inte vara något mycket annat än en överprisad android tablet som kör app’en, men som har en smart väggupphängning och strömmatning. Onödig men väcker ändå ha-begäret hos mig i alla fall (speciellt när jag är i igång med hemlarm).

Zipato-Wall-Tablet

Länk till Zipato Wall Tablet 7

 

Del 2 presenteras inom kort…

Del 2 innehåller:
Vardagen med Zipaboxen :: Nya Gränssnittet
Vardagen med Zipaboxen :: Flexibilitet
Företaget och support
Säkerhet
Summering och egna tankar