Första blogginlägget för min del. Jag har ju varit aktiv lite till och från här på forum.m.nu (tidigare temperatur.nu/forum), där jag går under alias CirruZZ. Jag har tidigare även bidragit med någon guide för OWFS och rrdtool som senare hamnade i Wikin. Nu tänkte jag att jag skulle kunna bidra med en guide för Vera Lite. Jag vet inte riktigt var det kommer att sluta, men då jag själv vill komma igång med Vera Lite så kan jag ändå dokumentera det och se till så det blir något användbart.

Jag har tidigare knåpat diverse lösningar själv, har även kört DomotiGa, och nu senast sneglat på OpenHAB. Det senare har resulterat i att hela min hemautomation legat nere i snart ett halvår. Startade en tråd på forumet för mina funderingar. Nu känns det som att jag skulle behöva komma igång, och OpenHAB har jag inte lyckats få tid att sätta mig in i ännu, även om det verkar otroligt kompetent och jag tror på den lösningen. Därav har jag gjort ett lite skifte i min strategi och tänkte att jag gör ett försök med Vera Lite.

Varför en Vera Lite? Ja, varför inte! Skämt å sido. Den är betydligt billigare än Fibaro HC2 (1495 kr mot 5295 kr, priser från 2014-11-11), är hyfsat öppen, stor community och stort urval av tredjeparts-plugins, eller appar som det kallas. Om man jämför Vera Lite mot Vera 3, så är det inte mycket som skiljer. I Vera 3 så får man med en WiFi router inbyggt. I övrigt så är det mer tycke och smak som avgör vilken controller man väljer.

vera projekt

Vera Lite med tilltänkta delar för att testa.

Detta blir någon flerstegsraket tror jag. Ultimat så vill jag kunna använda följande hårdvara tillsammans med Vera Lite (allt visas inte i bilden):

  • Z-wave
  • RFXTrx433
  • 1-wire
  • Plugwise

De två första ska inte vara några problem. 1-wire har jag en lösning för tror jag som kommer att ske tillsammans med en Raspberry Pi. Plugwise har jag ingen lösning för ännu men den kommer också att ske via Raspberry Pi tror jag.

Som jag skrev, vi får se vart det slutar! Först skall jag se till att få igång Veran, det blir steg 1. Stay tuned…