Raspberry Pi 3 Model B

Raspberry Pi 3 Model B

Nu är alltså Raspberry Pi 3 här! 😉

Nu ska vi gå igenom vad som är nytt och vad som är gammalt!

Vill du ha en sammanfattning? tl;dr-version finns längst ner! 😀

Hårdvaruförändringar

För ett otränat öga kanske det verkar som det inte skett så många förändringar.

Det är fortfarande en Quadcore-CPU, men med 1,2 GHz klockfrekvens.

Man tar ett kliv upp från Broadcoms BCM2836 till BCM2837. Den största förändringen är att den Cortex-A7 som sitter i Pi 2 fått ge plats åt en Cortex-A53, vilket i princip innebär en övergång till en 64-bitars processorarkitektur istället för 32-bit. Enligt ARM innebär detta en prestandavinst på 30-50% vid samma klockfrekvens (kika under “Performance”-fliken). Nedan jämför vi Pi 2 med Pi 3 i vissa prestanda-avseenden.

GPUn är samma som innan, VideoCore IV med två kärnor. Denna är dock högre klockad än på Pi2, så prestandan bör vara ca 10-20% högre.

RAM-mängden är samma, men man har ett minne som har dubbelt så hög klockfrekvens som på Pi 2 (900 MHz istället för 450 MHz).

Det som däremot inte förändrats, och som många hoppats på, är nätverk och USB. Det är fortfarande USB2 och 100/10 som gäller.

Däremot har WiFi (BCM43143) och Bluetooth tillkommit, i form av 802.11 b/g/n respektive Bluetooth 4.1 (Bluetooth Classic och LE).

Allt detta medför såklart att den drar lite mer energi än innan, och den officiella strömadaptern är på 2,5A. Sannolikt går det bra även med 2,1A så länge man inte gör allt för krävande sysslor med den.

Fysiska förändringar

Kretskortet är sig likt, med några små skillnader:

En liten vit antenn för WiFi och Bluetooth bredvid GPIO-porten. Denna ställer till det för användning av Pimoronis Pibow-lådor, så dessa passar alltså inte (ännu). Övriga lådor bör i de flesta fall fungera, men med ett förbehåll:

LED-lamporna har flyttats från sin tidigare plats bredvid GPIO-porten, till andra sidan av kortet (närmast strömkontakten).

På baksidan har ett litet chipp tillkommit (bredvid SD-kortplatsen) som vi ej vet vad det är. Kanske WiFi/Bluetooth?

SD-kortshållaren har bytts ut från den fjädermekanism som finns på B+/Pi 2 till en “leafswitch-lösning” i stil med den på första Raspberry Pi Model B. Sannolikt för att fjädrarna emellanåt går sönder.

Prestandatest

Notera att dessa värden kanske inte är helt korrekta då den version av mjukvaran vi använde inte stödde WiFi-kortet. Den kanske inte var optimerad för den nya processorn, med andra ord.

Vi har testat med programmet hardinfo, som går att installera med kommandot sudo apt-get install hardinfo:

CPU CryptoHash – Här får Pi2 resultatet 15.4, medan Pi3 får 24.9 (högre är bättre, Pi3 61,7% bättre)

CPU BlowfishPi2 klarade detta test på 61.8 medan Pi3  behövde 40.8 (lägre är bättre, Pi2 har 51,5% högre resultat än Pi3)

CPU Fibonacci – Resultatet för Pi2 blev här 16.1, och för Pi3 12.3 (lägre är bättre, Pi2 har 30,9% högre resultat än Pi3)

GPU-test har vi nu utfört med GeeXLab 0.9.6.0 Raspberry Pi OpenGL 2.1 Test. Här fick Pi 3 ca 190 FPS medan Pi 2 låg på ca 160 FPS, så grafikprestandan är i just detta fallet nästan 19% högre.
Vill du själv testa finns här också ett bra inlägg om OpenGL på RPi, och olika tester/spel man kan använda: https://www.raspberrypi.org/blog/another-new-raspbian-release/

tl;dr-version

  • Raspberry Pi 3 är ute nu 😀
  • CPU uppgraderad, 300 MHz högre än Pi 2 samt 64-bits processor istället för 32-bit 😀
  • CPU-prestanda ca 70-100% högre än Pi 2, på papperet 😀
  • samma GPU, men något högre klockad vilket ger ~19% högre grafikprestanda! 😀
  • samma RAM-mängd, men RAM-minnet har dubbelt så hög klockfrekvens (900MHz) som Pi 2 (450 MHz) 😀
  • samma USB och nätverk som Pi 2 😐
  • integrerad WiFi (802.11 b/g/n), samt Bluetooth 4.1 😀
  • Diverse mindre ändringar till kortets layout