En ständigt återkommande fråga är “Vad ska jag med Raspberry Pi till? Vad kan man göra med den?”

Vi har ju gett några förslag hittills, men här kommer ett nytt:

En emulator-station för gamla spelkonsoller!

Raspberry Pi är inte så jättekraftfull, men den klarar av att emulera många konsoller som är äldre än Nintendo 64.

Att hålla på att starta emulatorer med tangentbord/mus för att sedan byta till handkontroll och sen tillbaka när man vill byta spel är ju däremot inte så smidigt, men lyckligtvis finns det diverse open-source-projekt som tillsammans löser detta problem i och med installationsskriptet “RetroPie” för Raspberry Pi.

Bild från retropie, klicka för att gå dit

Bild från retropies hemsida, klicka för att gå dit

Det hela bygger på ett “samlingspaket” med emulatorer, “RetroArch”, och sedan används ett separat program, “Emulation Station” för att smidigt visa spelen så man kan läsa om, och starta, dessa. Denna front-end startas automatiskt, vilket innebär att man inte behöver något tangentbord eller mus utan all inmatning kan göras med handkontroll.

Det RetroPie gör är att installera allt detta, ett trettiotal emulatorer med frontend, utan en massa krångel.

RetroPie kan också laddas ner som en komplett, Raspbian-baserad distro färdig med dessa 30+ olika emulatorer (lista här). För att systemet ska fungera som önskat måste man dock göra en del konfigurering som kan vara lite krånglig, bland annat ställa in handkontrollerna både i “Emulation Station” (frontenden där spelen visas/väljs) i “RetroArch” (som i sin tur håller koll på inställningar för många av emulatorerna), men dessutom kräver några av emulatorerna att man konfigurerar dem manuellt och även i vissa fall installerar BIOS-filer.

I framtida inlägg kommer vi bland annat gå igenom hur Emulation Station är uppbyggt och hur man kan göra vissa mindre modifikationer, hur man konfigurerar handkontroller för RetroArch samt några emulatorer som är fristående från det, och hur man enklast lägger in spel på sin Raspberry Pi med RetroPie installerat!

Nästa inlägg: Första uppstarten och konfiguration av handkontroller! Med bilder! Ses då 😉