Då var det dags för ytterligare ett inlägg i vår serie om RetroPie på Raspberry Pie! 😀

Förra gången gick vi igenom första uppstart och grundläggande konfiguration. Men vi har ju inga spel att spela ännu, så hur vi lägger in såna ska vi gå in på idag!

Bild från retropie, klicka för att gå dit

Bild från retropie, klicka för att gå dit

Olika alternativ

Det finns olika sätt att lägga in spel på sin Pi. Enkelt uttryckt finns en mapp, ~/RetroPie/roms , där man ska placera spelen. De senare versionerna av den färdiga SD-imagefilen med RetroPie har ingen förinstallerad fönsterhanterare, så att exempelvis flytta över från USB eller ladda ner direkt till Pi:n kan vara lite bökigt så vi går inte igenom detta eftersom det ser olika ut för alla installationer.

Istället ska vi gå igenom hur man kan ansluta med SFTP, eller FTP över SSH, över nätverk och den vägen både ladda upp filer och göra ändringar i inställningsfiler. Jag antar att du anslutit din Pi till nätverket med en nätverkskabel med DHCP (t.ex. en router). Det går såklart att använda WiFi, men hur man konfigurerar detta går jag inte in på här men kan tipsa om följande sida där man går igenom hur man gör.

Att ansluta med SFTP

För att koppla upp sig mot sin Pi kan man använda lite olika mjukvaror beroende på vad man vill göra. Vi kommer i guiden använda “WinSCP” för Windows, för jag räknar helt enkelt kallt med att om man kör ett annat operativsystem vet man vad man sysslar med! 😀

IP-adressInnan man kan ansluta behöver man också ta reda på vad Pi:n har för IP-adress, då det är denna vi ansluter till. Denna information går att hitta i routerns administratörs-interface om man vet hur man gör, men annars kan man ansluta tangentbord och skärm till Pi:n, trycka F4 för att avsluta EmulationStation och i den färgglada listan med text som dyker upp kommer IP-adressen att stå. Man kan också skriva “ifconfig” och se vad som står på “inet addr:” under eth0.

Nu kan vi ansluta från Windows-datorn! 🙂

WinSCP LoginEfter att ha installerat WinSCP är det bara att starta programmet så möts man av en login-ruta där man får specificera protokoll, “värdnamn”, port och användarnamn/lösenord. Det enda man behöver göra här är att fylla i IP-adressen under “Värdnamn” (i mitt fall, 192.168.1.132). Om man vill kan man också specificera inloggningsuppgifterna och spara anslutningen för snabb framtida åtkomst. Klickar du på “Logga in” utan att fylla i användarnamn/lösenord så blir du tillfrågad om dessa härnäst. Standard på Raspberry Pi är “pi” som användarnamn och “raspberry” som lösenord (lösenordet kan man ändra genom “sudo raspi-config”, vilket man bör göra om man tänkt komma åt sin Pi över internet).

HuvudfönsterEfter lyckad inloggning möts man av denna ruta, där den vänstra rutan representerar den lokala datorns filsystem och den högra rutan Pajens dito. När man loggar in hamnar man i “~/”, det vill säga hemmappen för den användare man loggat in på. Nu ska vi kika på mappen där alla spelen läggs, så dubbelklicka på “RetroPie” och därefter “roms”!

ROM-lista

Inne i den här mappen finns ett stort antal undermappar, i vissa fall flera olika per emulator. Detta beror på att RetroPie i vissa fall har flera olika emulatorer för samma system, exempelvis för Nintendo 64 och Super Nintendo.

I vissa fall räcker det inte att lägga in spel i dessa mappar för att köra dem, utan man kan behöva konfigurera emulatorerna separat och även lägga in så kallade “BIOS-filer” för några, men det kommer vi titta mer på senare. I nuläget kan vi titta på hur det fungerar att lägga in ROMs för NES och SNES, och då krävs ingen ytterligare konfiguration.

För NES heter mappen “nes”, och för SNES nöjer vi oss för stunden med “snes”. Det absolut enklaste sättet att lägga in ett spel är att helt enkelt dubbelklicka på mappen så man hamnar inuti den, och sen “drag-and-drop”:a spel i den mappen så förs de över automatiskt. Var man hittar spel är upp till var och en, men vill man prova på lite “hemmagjorda” kan man alltid kolla in denna sida! 🙂

Har man redan konfigurerat sin handkontroll färdigt kan man nu starta om sin Pi så kommer emulatorerna att dyka upp i listan. Annars ska vi nu titta på var man hittar konfigurationsfilerna!

Konfigurationsfiler för handkontroller

KonfigurationsfilerFör att backa i mapphierarkin kan man dubbelklicka på mappen “..” som finns högst upp i alla mappar. Nu ska vi in och rota i den innersta kretsen av filsystemet, så dubbelklicka på denna tills endast “/” står i sökvägen ovanför fillistan. Bläddra ni vidare in i opt/retropie/emulators/retroarch/configs så möts du av denna långa lista av .cfg-filer. Jag ska nu lägga till hotkeys på den gamepad jag precis lade till i förra inlägget, så det är bra att skriva ner vad konfigurationsfilen döps till när man kör konfigurationsprogrammet. Om man inte minns är det sannolikt att man också kan identifiera vilken filen är genom att titta på filernas tidsstämpel. Hur som helst, högerklicka på rätt fil och välj “Redigera”!

Modifierad konfigurationNu får man upp en adekvat textredigerare i vilken man kan göra ändringar. I detta fall har jag lagt till de markerade raderna längst ner, precis som jag gick igenom i förra inlägget. Klicka på Spara-knappen så kommer du nu att kunna avsluta emulatorer med knapp 8+knapp 9 (i mitt fall Start+Select)!

Nu har vi gått igenom hur man lägger in spel och modifierar inställningar för handkontroller, vilket är fullt tillräckligt för att kunna spela på många av emulatorerna! Observera att en omstart av Raspberryn kan behövas innan alla förändringar är inlästa.

I nästa inlägg ska vi gå igenom “scraping” av speldata, samt hur man kan lägga in denna information manuellt. Ses då! 😀