Storyn bakom temperatur.nu

Temperatur.nu är en site som listar temperaturer i realtid från hela Sverige. Totalt finns det i nuläget nästan 1 000 aktiva mätpunkter – som dygnet runt med några minuters mellanrum rapporterar in data till temperatur.nu. Hur sidan fungerar rent tekniskt kan du läsa mer om i vårt bloginlägg om hur temperatur.nu fungerar.

Men hur började det egentligen?

2001

Grundaren av temperatur.nu, Erik Freiholtz, hade nyligen flyttat till en studentkorridor i Ryd, Linköping. Då studierna var tekniska ville Erik lära sig mer om Linux, och han satte därför upp en server som han ställde i garderoben i korridorsrummet. Det blev dock för varmt i garderoben – frågan var hur varmt det var? Erik beställde därför ett antal digitala temperatursensorer av typen DS18S20 från Dallas Semiconductor.

Att mäta temperaturen i garderoben visade sig vara ganska lätt och då det fanns sensorer över hängdes en sensor ut utanför fönstret. Att göra en enkel hemsida för att via vilken dator som helst kunna se den uppmätta temperaturen blev ett bra mål – och projektet genomfördes. Första versionen av temperatur.nu släpptes den 27/7 2001. Adressen på den tiden var termo.elf98.com.

2002-2004

Sidan fortsatte att utvecklas och flera studenter i Ryd började använda sidan – och nya funktioner lades till hela tiden. Bland annat skapades en Active Desktop-variant som senare kom att bli mycket populär. Även en WAP-sida fanns. (WAP var tekniken dåtidens teknik för att skapa hemsidor till mobiltelefoner som hade ytterst låg upplösning.)

2005

I början av året lades mätpunkter för Stockholm och Göteborg till på sidan på allmän begäran.

Under 2005 flyttade sidan till den nya domänen www.temperatur.nu. Sidan fick även ny design för att klara av flera mätpunkter.

2005 var även året då startskottet för webbutiken som kopplades till temperatur.nu gick av. Under året mailade en trevlig herre och ville sponsra temperatur.nu med 500 kronor. Erik ville göra något roligt med pengarna, så temperatursensorer köptes in och började säljas (via epost) för att få in fler mätpunkter till sidan. Att det projektet sedan skulle komma att bli en stor webbutik för det smarta hemmet var helt omöjligt att förutspå!

2006

I början av året fanns det över 100 mätpunkter.

Automatisk validering av insamlad data infördes. Tidigare släpptes all rapporterad data igenom helt ofiltrerat utan kontroller vilket ledde till att rätt mycket ”skräp” samlades i databaserna vilket minskade förtroendet för sidan.

Forumet startades i slutet av året.

2007

I början av året fanns det 170 aktiva mätpunkter på sidan.

Då det sålts alldeles för många termometrar via mail så under 2016 startades webbutiken shop.temperatur.nu upp för att få bättre flöde på beställningarna och hanteringen av dem.

2009

Antalet mätpunkter var i början av året 240 st.

Funktion för att visa temperaturer på en karta lades till.

shop.temperatur.nu flyttade till www.m.nu.

2010

Antalet mätpunkter i början av året var 320 st

api.temperatur.nu släpptes i samband med att nuvarande version av www.temperatur.nu skapades. Temperatur.nu bygger till stor del på apiet som du kan läsa mer om här: http://wiki.temperatur.nu/index.php/API. Att designen på www.temperatur.nu är 10 år gammal syns tydligt…

2011-2019

Under åren som gått har inte temepratur.nu utvecklats särskilt mycket, men många nya mätpunkter har lagts till och det tillkommer nya mätpunkter varje vecka.

Ett flertal appar till iPhone, Android och Windows Mobile har skapats av tredjepartsutvecklare som använt det öppna APIet till temperatur.nu.

I slutet av 2019 fanns det knappt 1 000 aktiva mätpunkter på temperatur.nu och sidan besöks av ca 50 000 unika besökare per månad.

Lämna ett svar