I vårt fall rör det sig om en tomatplanta, som vi först inte trodde skulle växa till sig alls men som nu är över en meter hög. I och med dess stora vattenbehov var det inget alternativ att ställa den i vatten eller “mätta” den när vi åkte bort en vecka, så istället bestämde jag mig för att bygga en enkel bevattnare med en peristaltisk pump som aktiveras av en Z-wave-plugg från Homey. Detta medför också att man slipper låna ut nyckeln till skojfriska vänner som tejpar fast okokta makaroner under toalettsitsen eller fyller hallen med ballonger.

Pump och spänningsmatning

Eftersom vi skulle vara bortresta och det inte fanns någon behov av att vattna snabbt, föll valet på en enkel och billig peristaltisk pump. En peristaltisk pump skiljer sig från andra pumpar på så vis att ett litet motordrivet hjul “masserar” fram vätskan genom en slang. Detta innebär att vätskan aldrig är i kontakt med något annat än slangen, så den lämpar sig väl för vätska som ska förtäras (drinkrobot, bevattning till matväxter osv). Den fyller också sig själv, så den biten behöver man inte oroa sig för.

Till spänningsmatning behöver man minst 12V/0.4A men jag använde en kraftigare batterieliminator som jag hade hemma. En PS12-10A räcker utmärkt. En CCTV-1024 och lite lågspänningskabel är också att föredra för montering. Jag lödde fast kabeln på motorns bleck, och använde CCTV-1024-SPRING för att koppla motorn till spänningsmatningen.

Behöver man längre slang än de stumpar som medföljer pumpen så har vi det också.

Koppla in och välja pumpningsintervall

Batterieliminatorn kopplade jag till en Z-wave-plugg, PAN16-1, som jag lagt till i Homey. Dels för att kunna se energiförbrukningen, men tanken var också att använda auto-off för att alltid vattna precis rätt tid. Auto-off verkar dock inte återrapportera status till Homey (ska felsöka detta ytterligare), så jag valde istället att slå på pluggen och därefter slå av den i samma Flow.

Motorns elmotor snurrar, enligt specifikationen, 5000 varv per minut och pumpar upp till 1 dl på samma tid. Sambon informerade att hon vattnar ca 3-4 kannor per dag, och kannan såg ut att rymma ungefär 3-4 dl. Jag testade därför att köra pumpen under 3 minuter, och mycket riktigt blev kannan nästan full. Alltså ska plantan ha ungefär en liter vatten per dag.

Jag valde att lägga upp detta som 3 minuters pumpning var 6:e timme. Alltså låter jag mitt Flow slå på pluggen, vänta 180 sekunder, och slå av. Så här blev det till slut (använd tidtagaruret högst upp till höger på en widget för att lägga delay till t.ex. 180 sekunder):

Vatten hade jag i en vattentunna, man får anpassa kärlstorlek efter hur mycket vatten plantan beräknas behöva och hur länge man blir borta.

Avslutningsvis

Som man kan se på “efter-bilden” här ovan lever plantan och frodas på vår balkong, min PAN16-1 har fått en välförtjänt semester på obestämd tid, och på den vägen är det. Om du planerar att prova detta hemma, provkör gärna en eller ett par dagar innan för att se att allting rullar på som det ska! Tänk också på att utgående slang vibrerar lite under pumpning, så se till att fästa den väl. Noterade vid hemkomst att den var på väg att vandra ur den avancerade fästanordningen vi gjort av en bit snöre.

Vill man ta detta ett steg till skulle man kunna använda en plantsensor för att detektera när bevattning ska ske, istället. Men då detta var ett hastigt jobb som gjordes kvällen innan avfärd blev det inte så denna gång.