Ok här kommer del 1 i att sätta upp en Vera Lite. Som jag skrev tidigare så får vi se vart den här serien slutar. Detta inlägg beskriver inkoppling av Veran och nedgradering av firmwaren till UI5. Jag har aldrig ägt en Vera tidigare så det här är ‘learning by doing’ för mig, ta det för vad det är, men förhoppningsvis så kan det hjälpa någon.

 

UI5

UI5

UI7

UI7

Min Vera blev levererad i början av sommaren 2014, då kom den installerad med UI7 (User Interface 7, webbgränssnittet). Kort kan man säga att UI5 är det blåa webbgränssnittet som de flesta känner igen, och UI7 är det nya gröna.

Där imellan så har det funnits UI6 som man kan säga egentligen bara var en förberedelse för U7.

 

Varför nedgradera till UI5? Det är ju alltid så att vid alla uppgraderingar av system så tar det en tid innan de är buggfria. Sen är det även så i det här fallet att många av alla 3:e parts appar som finns till Veran inte har uppgraderats för att funka med UI7. Givetvis är det upp till var och en, men jag har valt att nedgradera min Vera till UI5 för att få bättre kompatibilitet.

 

Inkoppling

Själva uppackningen är ju inte så mycket att säga om, det följer med en snabbguide som beskriver installationen. Det är bara att följa den.
 • Packa upp och koppla in nätverkssladd och ström. Sätt i de medföljande batterierna (används för att göra Veran portabel vid inkludering av nya Z-wave-enheter). Det tar upp till två minuter för Veran att starta.
 • Gå till http://home.getvera.com/ där man registrerar sin Vera, skapa konto om så behövs. Här skall tilläggas att detta gäller för UI7 (en källa för förvirring!). Du kommer bli ombedd att skriva in serienummer och MAC-adress för din Vera, finns på undersidan av enheten. Kan vara smart att ta ett kort med mobilen så har du det till senare.
 • UI7 Welcome

  UI7 Welcome

  Nu blir du omdirigerad till din Vera lokalt på ditt nätverk där du presenteras med en välkomst skärm.

Nedgradering till UI5

 • Om du nu inte har för avsikt att nedgradera så kan du köra vidare med guiden på skärmen. Annars så är det bara att välja Cancel. Finns ingen anledning att köra igenom guiden när vi ändå skall radera allt för en nedgradering.
 • Innan man kan nedgradera sin Vera så måste man be Vera Supporten om att ta bort något som heter forced upgrade flag för just din Vera (SerieNr). Enklast görs det genom att kontakta dem via deras support sidan. Fyll i dina uppgifter och skriv något i still med “Could you PLEASE, remove the ‘forced upgrade’ flag from my VERA, Serial #xxx”. Alternativt maila dom på support@getvera.com. OBS, det är ingen ide att fortsätta med guiden innan du har fått svar att det är utfört. Vad som händer annars är att även fast man laddar ned den gamla firmwearen så kommer din Vera att direkt uppgradera sig till UI7, dvs tillsynes så sker ingen ändring.
 • När du har fått bekräftat att din forced upgrade flag är borttagen för din Vera, gå då till https://cp.mios.com/ (portal för UI5) där du än en gång får registrera dig. Som jag nämnde ovan så har vi här en källa till förvirring, man måste skilja på portalerna och vilket UI man har installerat.
 • UI7 Firmware upgrade

  UI7 Firmware upgrade

  Logga in på din Vera igen (UI7), klicka dig vidare via Settings så du kommer till Firmware upgrade.

 • Väl där, skriv i följande källa i rutan URL for Vera custom firmware, http://download.mios.com/rt3662_betafirmware/rt3662_Luup_ui5-1.5.622-en-mios.squashfsoch klicka på Download. Detta är firmwaren för UI5. (se bild)
 • UI7 start upgrade

  UI7 start upgrade

  Nu kommer sidan att laddas om du får frågan om att spara en backup, då vi inte har något på Veran sedan tidigare så spelar det ingen roll. Välj lämpligen Restore to factory default state, och klicka sedan på Start Upgrade.

 • En ny sida visas med en timer som räknar upp, bara att vänta. Går allt som det ska så kommer Veran att ladda om och du har nu UI5 på din Vera.
 • Här ifrån är det fritt fram, dock kan det vara smart att dubbelkolla tid och plats, klicka på SETUP och sen Location.

Som jag skrev ovan så finns det ju olika anledningar till varför man väljer och nedgradera. Jag har valt det för att UI7 känns för “nytt” just nu. Dock tror jag säkert att jag kommer att uppgradera till UI7 när det är moget. Det börjar röra på sig och många viktiga appar (plugins i Veran) har stöd för UI7.

Nästa artikel tror jag blir om att installera RFXTrx433 och få igång det med Veran. Hittar ni fel i artikeln eller om jag har missat något steg så skriva gärna en kommentar här eller på forumet så ska jag se till att uppdatera artikeln.