Vera Secure har stöd för många olika kommunikationssätt (Z-Wave/ZigBee/Blåtand/Wifi/433MHz).

I detta inlägg fokuserar vi på 433MHz och vad det innebär.

Det finns ingen allmän standard för hur kommunikation ska ske på 433MHz-bandet vilket innebär att tillverkarna skickar sina kommandon/signaler enligt egenutvecklade protokoll – som de oftast inte släpper dokumentationen för.

På Vera Secure använder Vera ett protokoll på 433MHz-modulen som de själva tagit fram – Vera Link. Problemet är att det inte finns några produkter på den Europeiska marknaden som stödjer Vera Link.

Vera har inte heller lagt tid på att utveckla stöd för tredjepartsprotokoll som används av tex Nexa/Telldus/Oregon mfl. Och det är tveksamt om de kommer att göra det alls då det saknas officiell dokumentation över protokollen och då det finns en stor mängd olika protokoll.

RFXCom som utvecklar RFXTrx433E bygger hela sin verksamhet på att analysera 433MHz-protokoll för att sedan implementera stöd för dessa protokoll. På samtliga Veras styrenheter går det ansluta en RFXTrx433E och  i nuläget är därför RFXTrx433E det bästa alternativet om du vill få in stöd för 433MHZ-produkter på Veras styrenheter – även på Vera Secure som har inbyggt stöd för 433MHz.