Det hela började med att VD-Eriks son fick Lego Dimensions till XBox 360 (varför kan man ju undra – de har inte något XBox 360!).

Hur som helst så ville den 6-årige sonen att plattan skulle kunna lysa som om man spelade spelet. När man satte usb-sladden i en usb-laddare så blinkade dioderna i plattan bara till en gång vilket inte var önskad funktion.

Vi bestämde då oss för att ersätta elektroniken i plattan med Neopixlar och en Wemos/Lolin D1 mini med levelshift shild så plattan förvandlades till en lampa som går att styra via en telefon eller dator. Mjukvaran vi använde var samma som till vårt X-Mas Lights-paket

Till projektet använde vi:

Steg ett var att ta isär plattan. Den är inte limmad, utan sitter endast ihop med plasthakar, så det var bara att försiktigt bända i skarvarna med en platt skruvmejsel så gick det att ta loss överdelen utan att något gick sönder.

På kretskorten som sitter i plattan finns 7 RGB-dioder som skulle kunnat användas, men det skulle bli krångligare både hårdvarumässigt och mjukvarumässigt, så vi tog helt enkelt bort all elektronik som satt i plattan.

Vi förberedde sedan lösa neopixlar på kretskort genom att löda fast tunna flexibla kablar och limmade sedan fast dem med smältlim där originaldioderna varit placerade. Vid den centrala dioden la vi en bit papper runt dioden för att dölja den grå plasten – plasten ovanför dioden är halvt transparant, så vi vi ville få ett mer enhetligt utseende.

Dioderna är testmonterade med diffusorerna placerade ovanför

Vi lödde sedan på en levelshift-shield på en Wemos/Lolin D1 mini (och skippade headers så den inte skulle bli så hög!) och la sedan in mjukvaran till vårt X-Mas-lightspaket. Vi fick ändra LED-typ till ws2812b, men annars fungerade mjukvaran rakt av då Fastled-biblioteket som används är mycket flexibelt.

Sista steget var att montera ihop allt och testa att det fungerade – vilket det gjorde på första försöket.