Jag vill styra min elektriska garageport via Z-Wave, vilken produkt ska jag använda och hur gör jag?

Portautomatik till Sommer Duo

Portautomatik till Sommer Duo

Frågan ovan är vanligt förekommande och vi har svaren!

Men först en stor varning. Om du tänker stänga porten utan att se när den går ner måste du ha automatik så porten stoppas om någon eller något kommer i vägen!

Lämplig brytare för att styra elektrisk garageport är Qubinos Flush 1D Relay.

Det är tre saker som gör Qubinos Flush 1D Relay särskilt lämpad till detta, nämligen:

Brytaren får utan problem plats i automatikens hölje.

Brytaren får utan problem plats i automatikens hölje.

  1. Den kan drivas med 24-30V DC. Många garageportar har skruvplintar för just 24V DC, så brytaren kan drivas av portstyrningens drivspänning
  2. Reläets ingångar är inte anslutna till brytarens matningsspänning och brytaren kan bryta eller sluta kretsar som är helt separerade från matningsspänningen, tex simulera knapptryckningar.
  3. Flush 1D Relay har en fiffig parameter “auto off” som automatiskt slår i från utgången efter inställd tid – perfekt för att simulera knapptryck enkelt.

Så hur gör man?

24V DC hämtas från den svarta plinten, och IN och O1 på brytaren går till plint där "Extern tryckknapp" kan anslutas. Brytaren simulerar därmed en vanlig knapptryckning.

24V DC hämtas från den svarta plinten, och IN och O1 på brytaren går till plint där “Extern tryckknapp” kan anslutas. Brytaren simulerar därmed en vanlig knapptryckning.

Kolla först om portautomatiken har 24-30V DC tillgänglig – om så inte är fallet måste du spänningsmata brytaren på annat sätt, och det går vi inte igenom här.

Kolla sedan om det finns ingång för extern knapp. Gör det inte det är det inte något problem att koppla in sig parallellt över befintlig knapp, men det kan vara krångligare och inget vi går igenom i denna guide.

Om du har både 24-30V DC och ingång för extern knapp ansluter du spänningsmatningen till L & N och Qa och QB till skruvplinten för extern knapp.

Parameter 11 “Parameter no. 11 – Automatic turning off output after set time .” ska sedan ändras till 1 för att reläet ska slås av automatiskt efter en sekund. När du aktiverar brytaren via controllerns interface kommer brytarens utgång att slutas i 1 sekund och garageporten kommer att stängas/öppnas.