DEN STORA LED GUIDEN 2022
Welcome to the jungle
För visst är det så det kan kännas när man börjar kika på LED-lister? Det finns otroligt många att välja på, med olika spänning, ljusstyrka, densitet och massa andra egenskaper.
Därför är det tur att m.nu finns här för att hjälpa dig reda ut vad som egentligen finns i vårt utbud och vad just du behöver för att uppfylla dina LED-drömmar 🙂
I den här guiden kommer vi att gå igenom följande saker:
- Olika typer av LED-lister
- Gör listerna smarta
- Hur du kopplar våra LED-lister
- Essentiella tillbehör
Olika typer av LED LISTER
På m.nu har vi sex olika typer av lister i vårt utbud. Det finns analoga lister, COB-lister, adresserbara (digitala) lister, undervattenslister, lister för långa dragningar (MaxRun) och vad vi gillar att kalla “färdiga” lister. Läs vidare så förklarar vi mer!
Analoga lister
Det här är med god marginal de lister som säljs mest på m.nu. Helt vanliga så kallade analoga lister.
Analoga lister är generellt gjorda för 12V ström och säljs per meter. Slingorna finns både för inom och utomhusbruk och går att få med vitt ljus, RGB-ljus eller RGBW-ljus.
Våra analoga lister är dimbara och kan fås med olika många LED-lampor per meter, vanligaste är dock 60 LED/meter.
Alla våra slingor kommer med dubbelhäftade tejp monterad för enkel installation.
LED-listerna går att göra smarta med hjälp av en smart controller som kopplas mellan strömtillförseln och slingan. Alternativt finns strömtillförsel med smart styrning inbyggd!
Bra att veta:
- Kolla hur många Watt per meter slingan drar så att du inte köper för svag strömtillförsel. Vanligast är 14,4W/m och 19.2W/m.
- Ska du dra väldigt långa längder kan det vara värt att kika på 48V slingor gjorda specifikt för det ändamålet.
- Klipp på rätt ställen! Alla våra slingor kan klippas på specifika punkter längs med listen.
COB-Lister
COB står för Chip On Board och är en ganska ny typ av list på marknaden.
Tack vare att listen är konstruerad på sitt unika sätt så kan lysdioderna sitta otroligt nära varandra. Det ger bilden av ett enda långt ljussttreck istället för att du ser varje LED-lampa för sig som på en traditionell analog LED-slinga.
På vår tätaste COB-list får du hela 1134 dioder per meter, otroligt häftigt! Samtliga COB-slingor drivs på 24V.
I övrigt fungerar COB precis som en vanlig analog slinga. Dock krävs speciella typer av skarvar ifall du vill skarva listen. Håll utkik när du inhandlar dessa.
Bra att veta:
- COB drar generellt mindre ström än vanliga analoga lister vilket ofta gör strömtillförseln enklare.
- Finns både som inne och utebelysning.
- Alla COB-lister kommer med dubbelhäftande tejp.
- Ofta behövs ingen diffusor om COB monteras synligt tack vare LED-densiteten.
Adresserbara Lister
Dessa lister benämns ofta som digitala slingor då de styrs lite annorlunda än klassiska analoga LED-lister. Vi gillar att benämna det som en adresserbar list då det trots allt är paradnumret för dessa produkterna.
Som synes på bilderna så kan en adresserbar list ha både olika färg och ljusstyrka på varje individuell LED-lampa. Mycket häftigt!
Digitala lister är lite mer komplicerade att komma igång med än analoga då det ofta krävs lite handpåläggning och speciella tillbehör för att få fart på allt. Vi rekommdenderar dig som precis börjat din LED-resa att börja med analoga lister alternativt rådfråga oss på m.nu om dina behov.
Bra att veta:
- Du behöver ofta en mikrocontroller för att styra digitala lister. Kodning kan ibland behövas.
- De flesta adresserbara lister drivs över 5V med vissa undantag som drivs på 12V.
- Tänk på att du kan behöva löda för att korrekt installera dessa lister. Fråga gärna om råd om du känner dig osäker!
Undervattenslister
Våra LED-slingor för undervattensbruk är egentligen rätt normala analoga 24V slingor. Den stora skillnaden är det skyddande höljet och den inbyggda diffusorn på listerna.
Med IP68 skydd så kan du utan vidare placera dessa lister i poolen, duschen, dammen eller trädgården, de tål det mesta!
Lister som dessa kommer ofta i två versioner. En som är gjord för att lysa åt sidan och en som är gjord för att lysa uppåt. Vi skickar med rostfria fästen och endcaps till båda versionerna.
För att klippa dessa lister krävs en speciell sax samt en endcap och silikon så att du kan vattensäkra listen efter kapning.
Bra att veta:
- m.nu tillhandahåller lister, clips och drivdon. Övrigt som kan behövas för installation i en pool såsom kablage, silikon mm tillhandahållas av din pool-installatör.
- Listerna bör inte användas i annan vätska än vatten.
- Vi rekommenderar inte skarvning av dessa lister utan speciella tillbehör. Dra istället flera längder och använd repeaters.
- Fråga vår support på info@m.nu om du är osäker 🙂
MAXRUN LISTER
När du behöver dra riktigt långa längder LED (tänk 15 meter och uppåt) och bara vill använda en enda strömkälla, då är MaxRun för dig.
MaxRun fungerar precis som en vanlig analog list men är specialdesignade för att dra mindre ström per meter och inte lida av spänningsbortfall även i längder upp till 50 meter!
MaxRun drivs på 48V och går att göra smarta relativt enkelt. Listerna finns för både inom och utomhusbruk och kan monteras med dubbelhäftande tejp, byglar eller i aluminium-list.
Dessa lister köps på hela rullar om 15 eller 30 meter!
Bra att veta:
- MaxRun kommer på bredderna 10 eller 12 mm, viktigt att veta om du ska sätta slingorna i alu-list.
- MaxRun är en av få slingor som kan erbjuda RGBTW på vissa modeller, vilket innebär att du inte bara kan justera färg på slingan, utan även det vita ljusspektrat.
- MaxRun går att dra längre än 50 meter men vi rekommenderar då att du köper till en LED-förstärkare.
FÄRDIGA LISTER
Färdiga LED-lister är sådana som ofta är kopplade och klara från fabrik. Bara att sätta i väggkontakten och köra!
Våra mest populära lister här kommer från Philips Hue och Gledopto, de har båda ZigBee inbyggt och går därför att lägga in i till exempel Hue-bryggan eller Homey rakt ur kartong.
Du får oftast inte så långa längder när du köper färdiga lister, men de går ofta att förlänga i alla fall en liten bit. Vi brukar rekommendera dessa typer av lister för dig som inte behöver något vidare avancerat.
Bra att veta:
- Det är oftast lite dyrare att köpa färdiga lister mot att sätta ihop en egen installation.
- Generellt är de färdiga listerna lite svagare i ljusstyrka och det finns inte lika hög densitet som på lösa LED-lister.
- Philips Hue behöver speciella skarvar för att du ska kunna sätta ihop flera lister du klippt. Rådfråga vår support om du behöver hjälp.
GLÖM INTE HUE BRIDGE OM DU SKA ANVÄNDA PHILIPS HUE
Hur gör jag listerna smarta då?
Du är på m.nu trots allt, så naturligtvis ska dina nya LED-lister även vara smarta. Häng med så berättar vi hur du går till väga för att göra dina nya fina slingor smarta som bara den!
Smarta Controllers
En av de smidigaste sätten att göra din nya LED-list smart är att använda en smart controller. Det finns fler att välja på med olika egenskaper och protokoll.
Vissa använder Zigbee och går att lägga in i till exempel Philips Hue, andra använder Z-Wave och passar i sådana system.
Har du inget Smart Hem idag så kan du använda en controller med WiFi eller RF. Då styr du controllern med mobilen eller en fjärrkontroll, smidigt!
Controllers behöver såklart strömsättas för att fungera och kunna driva din LED-slinga. Det bästa sättet att göra det på är att låta ett “dumt” drivdon ge ström till controllern som sedan styr din LED-list.
Dessa typer av “dumma” drivdon kan ofta ge rejält med ström till controllern och för längre LED-dragningar så är det det säkraste sättet att se till att du har tillräckligt med kraft för att drifta hela längden. Har du funderingar så kan du maila oss på info@m.nu.
“Men jag ska inte dra så långt, en meter eller två bara”. Oroa dig inte, de flesta av våra smarta controllers kan också drivas med en vanlig batterieliminator. Du behöver bara se till att kontakten har samma volt som slingan du vill driva. Det vill säga att om slingan är 12V så ska även din batterieliminator vara på 12V.
En batterieliminator kan oftast inte ge så mycket ström men för att driva korta längder så fungerar det alldeles utmärkt. Installationen blir också väldigt lätt då du inte behöver skarva någon sladd eller liknande.
Det finns ett tredje alternativ; smarta drivdon!
Ett smart drivdon är precis som det låter. Det är ett drivdon med controllern inbyggd. Väldigt smidigt om du inte har plats för både drivdon och controller på samma ställe!
Bra att veta:
- Smarta drivdon ger oftast inte så mycket watt ut. Mellan 15-100W beroende på modell. Rekommenderas för dragningar mellan 1-5 meter generellt.
- Våra smarta drivdon finns med ZigBee eller Z-Wave. Oftast inkluderas dessa drivdon som en okänd enhet men med bibehållen funktion.
- De flesta LED slingor är av typen Constant Voltage / Konstant Spänning. Håll koll så att du inte köper ett drivdon som inte kan leverera detta.
- Kontakta oss om du behöver hjälp med anslutningar! Telefonnummer 013-353403!
Hur kopplar du våra LED-LISTER?
LED-lister är inte så svåra att koppla. Det mesta är märkt för att du lätt ska komma igång och de svåraste är generellt att montera listera där du vill ha dom så att kablar och annat inte syns. Tur att vi har tillbehör för det ändamålet också 🙂
TYPISKA KOPPLINGAR
Du behöver inte vara en elektriker för att koppla in våra lister, men känner du dig osäker så ska du alltid låta ett proffs installera åt dig.
Med det sagt så är oftast installationen inte svårare än vad du ser på bilden. Ska du dra lite längre längder så kopplar du in 230V i ditt drivdon och matar sedan den smarta controllern med drivdonet. Den ger i sin tur ström till och styr LED-slingan.
Den andra installationen är busenkel och lämpar sig ofta väl när du bara ska driva korta längder slinga. I med väggkontakten, koppla in controllern och montera LED-listen.
Här kan du se en bild där vi kopplat en 48V slinga på det första sättet. Drivdonet får ström över 230V från vår testbänk, det matar sedan vår controller som sen driver slingan. I ditt fall kanske du vill koppla in drivdonet i ett vägguttag; då får du skarva på en väggkontakt på ditt drivdon. Detta kräver sällan mer än en skruvmejsel.
Installationen av LED-listen in i din controller är inte svårare än att koppla in rätt färg i rätt port. Röd kabel i porten med “R”, blå kabel i “B” och vice versa.
För undervattenslister gäller samma princip. Här behöver du dock samtala med din installatör så att hela kopplingskedjan vattensäkras. Våra slingor och drivdon är IP67/68 men smarta controllers är oftast bara IP20.
Bra att veta:
- Kolla vilka volt controllern kan ta emot/mata ut så att du köper ett drivdon som matchar detta.
- Du kan behöva skarva kabel vid installation. Gör dig en tjänst och köp en kabelskarvare för en liten slant.
- Mata aldrig en slinga med en annan volt än vad den är gjord för. Du riskerar då att förstöra slingan permanent!
Koppla digitala lister
Digitala lister kräver en större kunskap än vad den gemene användaren oftast har för att koppla rätt. Fråga gärna oss på info@m.nu om råd om du är intresserad av digitala lister.
En digital list kräver en styrkrets. Detta då digitala lister går att styra ner på individuell LED-nivå. Populära styrkretsar är till exempel D1 Mini, Micro:bit och Arduino-kort.
Våra vänner på Adafruit har en väldigt stor och väl genomgående guide för allt som heter digitala lister. Vi rekommenderar dig att läsa igenom den för att få exempel på bland annat kod och kopplingar som krävs för att din digitala list ska fungera så bra som möjligt. Guiden går att applicera på våra digitala lister från Lumimore också.
Bra att veta:
- Koppla allltid ground först, sen data, sen live. Aldrig live först.
- Överskrid aldrig volt-specifikationen på listen. 5V ska drivas av 0-5V, aldrig mer. Detsamma gäller 12V lister.
- Extra Ampere = Bra, Extra Volt = Dåligt
Att skarva en LED-list
Ibland kanske det inte räcker med den längden LED du köpt. Eller du kanske vill dra LED-listen på ett unikt sätt. Då kan det vara läge att skarva listen!
Att skarva innebär till exempel att du med en speciell koppling (eller lödkolv för den delen) kan sätta ihop två LED-lister med varandra för att göra din slinga längre. Du kan också använda våra kopplingar för att ge ström till en bit list du redan klippt av.
Det finns flera olika typer av skarvar beroende på behov och typ av list. Låt oss gå igenom några stycken.
Hippo-skarv
En helt vanlig skarv till analoga lister. Sätt i listen och klicka fast i varje ände. Finns även som ström till list där du sätter ström i ena änden och list i den andra.
Vattentålig skarv
Skarvar gjorda för IP67/68 lister som ska användas ute. Skarvarna har färdiga hål i sig som är till för att du ska kunna skjuta i lim eller silikon. Finns som list till list och ström till list.
COB-skarv
Det här är skarvar gjorda specifikt för COB-lister. Tack vare sin unika design så kräver COB en viss typ av koppling för att fungera. Skarvarna finns för både inne och ute-bruk.
Vinkelskarv
Skarv gjord för att till exempel dra en list runt ett hörn eller i ett skåp med mera. Funkar i övrigt precis som en Hippo-skarv. Sätt i vardera ände klippt list och snäpp fast så är det klart!
Att tänka på vid skarvning
Det finns några vanliga fällor att fastna i när du skarvar LED-lister. Läs noga innan du ger dig på att skarva din fina list.
- Klipp på rätt ställe! De flesta LED-listerna har utmärkta punkter på sitt PCB där du kan klippa, dessa utmärker sig ofta genom att det till exempel är en liten sax-symbol på listen. Andra riktmärken kan vara att det är små märkningar för + och – eller RGBW. Om du klipper på fel ställe är det ofta väldigt svårt att rädda listen utan att behöva korta den ännu mer.
- Köp rätt skarv! VI har massor med filter för att du ska välja rätt skarv. Du kan till exempel inte använda en COB-skarv med en vanlig LED-list och vice versa. Se även till att du har koll på bredden på din slinga så du inte köper en för smal eller för bred skarv.
- För enfärgade lister räcker en 2-polig skarv. För RGB ska du ha 4-polig och för RGBW ska du ha 5-polig.
- Ska du klippa en vattentät slinga så ska du också köpa en skarv som är gjord för IP65/7/8 lister. Annars riskerar du att listen inte får plats i skarven. Tänk på att vattentåliga skarvar oftast är gjorda för att du ska skjuta in silikon i skarven
- Köp till LED-kabel! Ska du skarva två slingor men vill ha en bit mellan slingorna. Köp då till LED-kabel som du kan använda mellan skarvändarna. Vill du dra långa kabelbitar mellan slingorna? Tänk på spänningsbortfall. Rådfråga supporten om du är osäker.
- När du skarvar COB så klämmer du fast list-ändarna med vassa tänder i kopplingarna. Se till att du linjerar skarven rätt så att du inte skadar slingan med tänderna.
- Vill du skarva med lödkolv? Se till att polerna för +. -, RGBW mm inte rör varandra. Du har inte mycket yta att jobba på och det är tråkigt att kortsluta sin list.
Litcessory Skarvar
Använder du Philips Hue eller annan färdig list? Då vill du istället använda våra skarvar från Litcessory.
Tack var de ofta unika uppläggen på Philips slingor så krävs det speciella skarvar för att dessa ska fungera. Litcessory låter dig till exempel koppla V3 slingor till V4 slingor. Koppla ihop klippta bitar mm.
Många av Litcessorys produkter går också att använda med våra vanliga LED-slingor. Rådfråga gärna supporten om du känner dig osäker på vad du bör köpa.
ESSENTIELLA TILLBEHÖR TILL VÅRA LISTER
Det finns en hel drös med tillbehör i vårt sortiment som gör livet med LED lite lättare och snyggare. Häng med så kikar vi på ett gäng!
LED-SAX
Det här är en sax som är speciellt gjord för att klippa LED lister. Du kan ställa vinkel på saxen vilket är smidigt när du till exempel vill klippa våra poollister eller våra 360 Flex slingor!
ERSÄTTNINGSTEJP
Tejpen som sitter på våra LED-lister är bra. Men den klarar oftast inte att bli monterad mer än en gång. Ska du flytta din uppklistrade list så kan det vara bra att byta ut tejpen.
Aluminium-profil
Vill du göra en snygg montering av våra LED-lister? Då behöver du en aluminium-list. I våra lister kan du dessutom sätta på frontar som ger listen ett mer enhetligt ljus och skydd mot vädrets makter.
FÄSTBYGLAR
Fästbyglar är utomordentligt bra för att snabbt kunna montera din list utan att behöva använda vare sig klister eller lister. Du skrivar snabbt och enkelt upp bygeln ihop med slingan.
Kul att du gillar vår blogg!
Skriv upp dig på vår maillista för att få allt det senaste från m.nu - Nya produkter, kampanjer och mycket mer!
Wohoo! Du är nu med på maillistan!