Alternativ till Raspberry Pi?

Pi, en bristvara

Vi får ofta frågan; När kommer Raspberry Pi in i lager igen?

Tyvärr är det enkla svaret att vi inte riktigt vet. Just nu upplever hela världen en stor brist på den populära enkortsdatorn där Pi Foundations orderkö vida överstiger deras tillverkningsmöjligheter. Vi räknar kallt med en tung brist fram till långt in på nästa år.

Pi används idag till en uppsjö av olika användningsområde, allt från smarta hem till tung industri eller försvar. Vi förstår varför, det är en mångsidig och kostnadseffektiv lösning för många problem.

För de som handlar på m.nu så används RPi oftast till en sak; styrning av det smarta hemmet! Strömsnål, relativt bra prestanda och öppna GPIO-pinnar, what’s not to love liksom?

Men visste du att det finns alternativ? Bra sådana dessutom! Vi går igenom några alternativ till den omåttligt populära enkortsdatorn och hoppas att du blir inspirerad till att våga prova en annan paj-smak 😃

Visste du attRaspberry Pi används för att driva smarta hem, 3d printers, blodanalyser och mycket mera!

ROCK - En stenhård konkurrent?

ROCK har seglat upp i vårt sortiment som ett riktigt bra alternativ till Raspberry Pi 4. Från de kunder som hunnit med att köpa den så har den fått lovord för sin höga prestanda och inte minst för sitt stöd för M.2 SSD 🤩

Du läste rätt, Rock 4 SE (modellen vi har hemma just nu) stödjer förutom SD-kort även M.2 SSD och eMMC moduler. Den ger även tillräckligt med ström genom sina USB-portar för att driva externa hårddiskar. En stor uppgradering för dig som kanske vill rulla en Plex-server eller liknande hemma med krav på lite mer flås i lagringskapacitet?

Det finns en hel del saker som är förbättrade på ROCK 4 SE jämfört med favoriten Pi 4B, vi listar några nedan!

 • =6-kärnig CPU med högre prestanda och lägre standbyförbrukning än Pi4B
 • =64-bitars dual channel RAM kontra 32-bitars single channel
 • =Stöd för M.2 SSD upp till 1TB, eMMC flash och MicroSD istället för bara MicroSD på Pi4
 • =Stöd för AES hårdvaruacceleration
 • =5Gbps per USB 3.0 port och 480Mbps per USB 2.0 port

Det finns fler saker men dessa är några av de största fördelarna med att köra ROCK 4 SE istället för Pi 4B.

Något man dock får tänka på är att vissa distros gjorda specifikt för Pi kanske inte alltid fungerar med ROCK. Vi har dock själva testat med Debian, Ubuntu och Manjaro och dessa fungerar ypperligt och du kan köra t.ex. Home Assistant via någon av dessa distron. 

Distributioner såsom Retropie får dock bytas ut mot motsvarigheter såsom Lakka.

De flesta chassin till Raspberry Pi 3B+ passar till ROCK 4 SE och detsamma gäller även de flesta HATs och utbyggnadskort som fungerar rakt av med ROCK.

Kort sagt ett utmärkt alternativ som du hittar på m.nu!

HöhöVar detta kanske tanken bakom Rock Pi? Numera heter den bara Rock.

BANANAPI - för lägre prestandakrav

För dig som är ute efter något som kanske är mer i linje med Raspberry Pi 3B+ så är Banana Pi M4 ett fantastiskt alternativ som dessutom bjuder på en hel del roliga uppgraderingar mot hallonpajen!

Precis som Pi3B så använder båda en processor med 4st Cortex A53 kärnor vilket lämpar sig väl till ett flertal applikationer, dock kanske det är mer värt att satsa på ROCK 4 SE om du ska köra tyngre laster såsom spelemulering eller Home Assistant installationer.

Du får dock några större uppgradering med Banana Pi M4 som vi listar nedan:

 • =1GB DDR4 RAM istället för PI3B:ans 1GB LPDDR2
 • =8GB inbyggt eMMC minne på brädet
 • =M.2 Key E plats för snabb SSD lagring
 • =Snabbare GPU i form av Mali 470
 • =USB-C istället för gamla MicroUSB
 • =Stöd för PoE vilket saknas på samtliga Pi bräden utan extern HAT

En rätt häftig uppgradering med andra ord. Det hjälper också att Banana Pi M4 är kompatibel med i stort sett alla Pi 3B chassin och i stort sett samtliga tillbehör i form av HATs mm!

Det är också trevligt att se en SBC med integrerad hårdvarubrytare för ström, reset och U-boot. Du kan köra i stort sett vilket distro du vill på den och M4 lämpar sig dessutom väl för Android-utveckling.

En av få egentliga nackdelar är att samtliga USB-portar är USB 2.0 vilket kan svida lite för den som kräver riktigt höga överföringshastigheter men i övrigt är Banana Pi ett fantastiskt alternativ för dig som inte behöver den enorma prestanda som ROCK 4 SE erbjuder.

Visste du attEnkortsdatorer ofta döps efter frukter och bär som ett hommage till 80 & 90-talets datornamn såsom Apple, Acorn och Tangerine.

Vi hoppas att vi kunde inspirera och tipsa om lite alternativ till allas favoritdator! Har du frågor? Kontakta oss gärna på info@m.nu!