En ny standard för smarta hem?

Idag är det smarta hemmet något fragmenterat och det kan som konsument vara svårt att välja rätt grejer som fungerar med varandra. En del användare har avancerade och ofta dyra system såsom Homey Pro eller egenbyggt Home Assistant som hjälper till att samla alla enheter under samma tak, de flesta hem har dock inte den lyxen eller tekniska kunskapen.

Det är här Matter kommer in i bilden. 

Matter är vad som kallas för ett applikationslager för det smarta hemmet. Något som låter olika enheter från olika tillverkare att prata med varandra och som ger möjligheten att samla dessa under valfritt tak såsom Google Home, Apple Homekit eller Samsung Smartthings.

Matter funkar på så sätt att det samlar olika IP-baserade protokoll under samma tak och låter enheterna med dessa protokoll samarbeta. Initialt kommer Matter att fungera över protokollet Thread (läs mer om Thread), WiFi och Ethernet. Möjligheten för Matter att implementera fler protokoll än så under sin standard finns och är säkerligen planerat framöver. Zigbee är ett exempel på ett protokoll som redan börjar hitta in i Matter då många Zigbee-enheter redan nu kan uppdateras för att stödja standarden.

Matter är tänkt att fungera helt lokalt och ska inte vara beroende av vare sig molnet eller en hub av något slag, även om du säkert kommer vilja ha en ändå, mer om det nedan.

För att verkligen förenkla vad Matter är så kan vi säga att det är en standard som kommer att låta dig köpa vilka Matter-märkta produkter som helst från vilken tillverkare som helst och kunna lita på att dessa enheterna kan prata med varandra. I terorin ska kompatibilitetslistor bli historia.

Tanken bakom Matter

Matter har tagits fram av Connectivity Standards Alliance som består av företag som Google, Samsung, Apple m.fl och ska fungera i sådan mån att alla produkter du köper som är Matter-kompatibla kommer kunna prata med varandra oberoende av vilken app eller hub du väljer att köra ditt smarta hem genom (ex Google Home, Apple Homekit m.fl.).

Det finns flera tankar med Matter men en av de större är att det inte längre ska behöva finnas flera variationer av samma produkt anpassad för olika ekosystem. Ta Danalock som exempel; det finns idag fyra versioner av deras V3 lås (Bluetooth, Homekit, Zigbee, Z-wave) vilket kan upplevas som förvirrande för kunder som inte har så stor insikt i kompatibla system. Med Matter så hade Danalock i teorin bara behövt göra en modell av sitt V3 lås som sedan kommer att fungera i vilket ekosystem kunden än har (Z-wave kommer nog fortsatt behöva egna modeller dock).

Idag är det också svårt att veta om två produkter kan prata med varandra och fungera ihop, trots att de har samma protokoll. Aqara är ett bra exempel på detta, de säljer Zigbee-styrenheter, men trots detta kan du bara para Aqaras egna produkter med styrenheterna även om du har en Zigbee-pryl redo att användas. Förvirrande? Japp!

Detta är något Matter ska lösa på lång sikt då det inte ska spela någon roll om du köpt en IKEA Matter-rullgardin och vill att den ska åka upp när du går förbi din Aqara Matter-rörelsesensor. Har grejerna Matter så ska de kunna prata med varandra.

Det ska också bli lättare att para dina enheter med ditt system och kopplingsprocessen är kraftigt förenklad jämfört med många lösningar idag. Matter har tagit rätt stor inspiration från Z-wave SmartStart där du bara behöver skanna en QR-kod för att para enheten med ditt system och sedan direkt komma igång. Tack vare att Matter använder Bluetooth för att genomföra initiala inställningar så kommer ens telefon också automatiskt kunna hitta nya enheter i hemmet och snabbt inkludera dessa i det system du använder vare sig det är Google, Apple eller annat.

 Förhoppningen är också att Matter ska göra det enklare för fler tillverkare att ge sig in på IoT marknaden då utvecklingen av nya produkter inte blir lika avancerad då bara en standard måste underhållas.

 

 

För dig som redan har ett smart hem

Idag har det flesta hem någon form av smart produkt hemma, i många fall finns det till och med redan ett större ekosystem med olika produkter och protokoll. Kommer då Matter göra någon skillnad?

Nja? Är väl kanske det rätta svaret på den frågan. Sitter du idag på en större installation med en Homey Pro eller varför inte ett välbyggt Home Assistant system så kanske inte Matter blir något revoltionerande inslag i din vardag då du redan idag samlar enheter från olika tillverkare och protokoll under samma tak och får dessa att automatisera ihop med varandra.

Något som dock kan bli bättre, framförallt om Zigbee framöver bakas in under Matter-taket, är kompatibilitet mellan din styrenhet och nya enheter du köper. Detta förutsatt att du har en styrenhet som idag klarar Matter, som till exempel Aeotec Smart Home Hub – Smartthings. Sitter du på en äldre Homey Pro eller kör ett system med äldre Zigbee-controllers så kommer du tyvärr få uppgradera din hub för att kunna använda Matter.

Du behöver dock inte känns dig särskilt nervös över att behöva investera i ny hårdvara på stört. Det finns knappt några Matter-produkter på markanden ännu och det är ett bra tag kvar innan vi får någon sorts enhetsparitet för Matter kontra de produkter som finns med Zigbee och Z-wave idag.

De användare som kanske kommer att märka av på riktigt att Matter finns är de som inte redan har ett större nätverk av enheter hemma. För dig som kanske bara har någon smart lampa eller ett plug-in relä här och där så kan Matter bli en riktig game-changer där du kan slippa använda flera appar för att styra dina smarta hem produkter utan kan samla allt i till exempel Google Home eller Homekit.

Detta under förutsättningen att tillverkarna följer Matter-standarden som det är tänkt. Det är tyvärr ingen garanti och vissa funktioner kan fortsatt bli låsta till en specifik app eller styrenhet.

Det här med att följa en standard

Vi ska inte vara cyniker här, vi kommer trots allt pusha hårt för Matter och sälja enheter som kommer att hitta in i många Svenska hem.

Men det är värt att belysa vissa svagheter som idag finns i Matter-standarden. Framförallt finns det två stora hinder som gör att Matter kanske inte kommer att fungera 100% som utlovat.

 1. Multi-admin är inte ett krav
  Multi-admin är lite vad som gör Matter smidigt. Multi-admin ska i teorin låta dig lägga till vilken Matter produkt som helst i din favorit-app som stödjer Matter-enheter. Verkligheten ser dock lite annorlunda ut där det är upp till tillverkaren om de vill tillåta andra enheter i sin app. Du kommer till exempel inte att kunna lägga till din nya fina Matter-rörelsesensor från Aqara i ditt Philips Hue-system, trots att Hue stödjer Matter. Du kan då bli tvungen att använda en helt annan app än den du kanske vill.
 2. Det är valfritt att exponera full funktion av produkten
  Rent krasst finns det inget krav på tillverkarna att de måste tillåta full funktion av sina enheter i andras appar, trots att enheten avnänder Matter. Det är med andra ord inte säkert att du kommer att få ut full funktion av enheten du köpt om du inte använder rätt app. Som ett exempel kan Apple till exempel välja att de inte känner för att stödja energimätning på Matter-pluggar i Homekit vilket kan leda till att funktionen du betalat för kanske bara dyker upp i, säg, Smartthings som har valt att stötta funktionen.Philips Hue har till exempel redan bekräftat att flera funktioner för deras belysning fortsatt kommer att vara låst till Hue-appen och Hue-bryggan, trots att den kommer bli Matter-certifierad.

En framtid utan flera appar och styrenheter finns, men den är inte här ännu tråkigt nog. För de som vill ha en så komplett upplevelse som möjlig så kommer fortsatt en schysst styrenhet eller Home Assistant att vara svaret då lite väl mycket frihet i hur Matter ska implementeras fortsatt ligger hos de individuella tillverkarna.

Sömlös överföring av enheter ligger högt upp på mångas önskelistor för det smarta hemmet. Du kan fortsätta önska, då detta är något i stort sett ingen tillverkare som anammat Matter kommer att implementera. I praktiken innebär det att om du till exempel skulle ställa in en Matter-lampa i Google Home och döpa den till “Badrum” och sedan byter över till Apple Homekit så kommer lampan, trots att båda apparna stödjer Matter, inte att gå in i Homekit som “Badrum” utan du kommer vara tvungen att ställa in lampan även här. Byter du sedan namn till “Badrum tak” i Homekit så kommer den ändringen inte att återspeglas i Google Home, trots att du ställt in lampan i båda apparna.

Det har också skett vissa “uppdelningar” inom CSA där till exempel Google och Samsung gått ihop för att individuellt förbättra vissa delar av Matter på egen hand vilket kan leda till att användare som kanske kör Alexa eller Homekit inte får en likvärdig upplevelse trots att du som användare köpt produkter av samma standard.

Du kommer fortsatt vilja ha en styrenhet hemma.

Även om Matter i teorin inte behöver en styrenhet så ser verkligheten annorlunda ut. Du kanske idag har Z-wave produkter hemma, eller Zigbee-produkter som inte kommer att uppdateras för att stödja Matter/Thread. Du kanske har hittat en produkt du verkligen vill använda men den stödjer inte Matter?

Det är här styrenheterna kommer in för att rädda dagen. En styenhet såsom Aeotec Smart Home Hub låter “alla” produkter prata med varandra, oavsett protokoll och standard. Matter stödjer initialt inte alla typer av enheter utan väldigt många olika produkter kommer att dröja ett tag innan vi ser med Matter-stöd.

Just nu stödjer Matter följande enhetstyper:

 • Lampor och lampknappar
 • Smarta strömpluggar och uutag
 • Dörrlås
 • Termostater
 • Rullgardiner och persienner
 • Säkerhets-sensorer
 • Garagedörrsöppnare
 • WAP och bryggor
 • TV-apparater och streaming-boxar

Har du med andra ord en enhet eller har tagit sikte på en enhet med annan funktion än ovan kategorier så är just nu Matter inte ett alternativ. Idag är det väldigt populärt med DIN-reläer och energimätare i de smarta hemmen och det kan ta ett tag till innan det dyker upp enheter för detta med Matter som standard.

Återigen kan en styrenhet här hjälpa till att lösa problemet då en bra hub kan låta existerande energimätare med Zigbee/Z-wave/WiFi prata med dina Matter produkter och få dessa att jobba tillsammans ändå.

 

 

Sammanfattning

Sådär, nu har vi tagit upp både bra och mindre bra saker med Matter! 

Hur allt kommer att bli är lite svårt att säga, det finns en väldigt god tanke med Matter och av det vi sett så fungerar det ruggigt bra i ideala förhållanden. Men det finns också många hinder och i praktiken så kommer du nog behöva titta på kompatibilitetslistor ett tag framöver.

Mycket hänger på tillverkarna och löftet om ett enklare smart hem ligger i mångt och mycket i deras händer.

Vi ser trots allt fram emot att ta hem så mycket Matter och Thread produkter vi bara kan och är taggade på att hjälpa dig igång med ditt smarta hem! 🙂

Har du fler frågor eller anser att vi glömt något viktigt? Maila oss gärna på info@m.nu!