Under veckan har m.nu haft besök av prao-eleven Alvin som hjälp oss i vår dagliga verksamhet. Efter en tuff vecka fick Alvin sätta sig ner och experimentera med en av våra nygamla produkter; BBC micro:bit! Läs vad Alvin skrivit nedan 🙂

Micro:bit är ett kraftfullt och enkelt verktyg. Den kan användas för att lära sig kodning men även till att programmera led slingor, visa tiden och som spelmotor. Micro:bit har 25 led lights och två programmeringsbara knappar!

Köp Här!

För att programmera krävs det bara en webbläsare. Den har massvis av sensorer som kan ta reda på din riktning, temperatur, och fuktighet. Ifall du programmerar en micro:bit kan du sätta den i din trädgård eller en planta för att visa om plantorna behöver vattnas.

Jag utvecklade under en eftermiddag en kort version av gamla arkad-dängan Space Invaders. Mitt mål var att det skulle kunna spelas på micro:bit skärmen. Det första jag gjorde var att skapa sprites för spelaren och fienden. Därefter la jag till rörelse med knapparna på kortet, samt rörelse till fienden.

Efter att ha tagit hjälp av det stora communityt runt microbit lyckades jag inkludera skott och ett livsystem. Slutligen la jag till poäng och en bossfight. Under mitt test använde jag blockkodsfunktionen men det finns även python och javascript support.

Micro:bit finns att köpa här: Köp micro:bit Getting Started Kit (2317093) för 399 Kr hos m.nu

Koda med micro:bit kan du göra här: Microsoft MakeCode for micro:bit (microbit.org)

Vill du kika på min kod? Kolla här: Space raider remastered 2022 (microbit.org)

Hoppas att ni tyckte det var kul att läsa om mitt lilla projekt! //Alvin the prao!