Många undrar hur man håller koll på energiförbrukningen i sitt smarta hem på bästa sätt. Här går vi därför igenom några olika fall med förslag på lösning för Z-wave.

Bakgrund

Ett sätt att lösa energimätning av en enskild last är att ansluta den via en Z-Wave-brytare med inbyggd energimätare som rapporterar energiförbrukningen till styrenheten.

Om man bara vill utnyttja brytaren som energimätare kan man, på vissa brytare, ställa in det med en parameter. Se exempel på varför det kan vara intressant nedan.

Här på kontoret har vi en diskmaskin som tyvärr saknar display. Alltså är det i princip omöjligt att veta var i programmet den befinner sig bara genom att titta på den. Vi mäter därför dess energiförbrukning genom att spänningsmata den genom en Fibaro Wall Plug och har skapat en scen i vår styrenhet som låter en ljusslinga lysa rött medan diskmaskinen diskar. Då får man i alla fall en liten indikation på när det inte är lämpligt att öppna diskmaskinen. Det skulle naturligtvis gå att bygga ut scenen ännu mer genom att studera energiförbrukningen under ett helt program och låta olika cykler visas på ljusslingan, men vi har ännu inte sett behovet. Problem uppstod dock när någon råkade slå av brytaren från gränssnittet av misstag. Diskmaskinen stannade mitt i sitt program och vi felsökte diskmaskinen en bra stund innan vi kom på vad som var galet… 🙂 Fibaros Wall Plug kan enkelt sättas till att vara “always on” med en parameter.

Typiska fall:

En tvättmaskin på 2,3 kW

En tvättmaskin innehåller både värmeelement och motor. Det vill säga, lasten är inte rent resistiv. De flesta brytare anger maxlast för en rent resistiv last och om lasten man tänker ansluta är en kombination av flera typer måste man ha större marginal. Vi brukar rekommendera 50% marginal för säkerhets skull.

Till en tvättmaskin på 2,3 kW rekommenderar vi därför antingen Qubinos smart plug eller Popps utomhusbrytare eftersom de båda klarar 50% marginal i det här fallet.

En torktumlare på 2 kW

Det finns olika typer av torktumlarkonstruktioner (kondenstumlare och värmepumpstumlare), men ingen av dem har en rent resistiv last, så vi rekommenderar en säkerhetsmarginal om 50% även här.

Om tumlaren är på 2 kW rekommenderar vi därför antingen Qubinos smart plug eller Popps utomhusbrytare eftersom de båda klarar 50% marginal.

En motorvärmare (utomhus) 600 W

Här blir rekommendationen antingen Popps utomhusbrytare eller att sätta en brytare för inbyggnad i en dosa som är klassad för att sitta utomhus.

Elpatron 6 kW 3-fas

För elpatronen skulle vi rekommendera Aeotecs Home Energy Meter 3-fas 60A.

En varmvattenberedare 3 kW 2-fas

Vi har ingen specifik mätare för två faser, utan även till varmvattenberedaren blir bästa rekommendationen  Aeotecs Home Energy Meter 3-fas 60A .

Lista med produkter

Att mäta all förbrukning direkt i elskåpet

Det finns ett gäng olika elmätare som mäter hela hushållets elförbrukning och monteras i elskåpet.

Northq Power Meter läser optiskt av lysdioden på elmätaren som blinkar i takt med elförbrukningen.

Home energy meter från Aeotec finns i två varianter. En för att mäta en fas och en för att mäta tre faser. Bägge fungerar på samma sätt och måste installeras av behörig installatör.

Från Qubino finns Smart meter för en fas som monteras på DIN-skena av behörig installatör.

I sortimentet finns även Qubinos Smart meter för tre faser, men observera att den inte är kompatibel med någon av de vanliga styrenheterna utan är tänkt för projekt med dedikerade styrenheter.

Plugin-brytare för Z-wave med energimätning:

Följande plugin-brytare har energimätning:

Fibaro Wall plug 2,3 kW 10 A
Telldus slim plug 2,3 kW 10 A
Qubino smart plug 3,68 kW 16 A
PAN16 3 kW 13 A
POPP smart outdoor plug 3,5 kW 15 A
Hank smart plug 2,3 kW 10A

Inbyggnadsbrytare för Z-wave med energimätning:

Följande singelbrytare för inbyggnad har energimätning:

Qubino Flush 1 relay 2,3 kW 10 A
Fibaro single switch 1,8 kW 7,8 A
Aeotec Nano switch with power metering 2,3 kW 10A

Viktigt att tänka på:

Alla produkter med fast spänningsmatning ska installeras av behörig installatör. Läs mer hos Elsäkerhetsverket.

Kolla att produkten är kompatibel med din styrenhet innan du beställer.