Bakgrund

Det är aldrig kul när en avancerad teknisk pryl crashar eller strular. Fibaro Home Center 2 (HC2) har dock ett mycket fiffigt USB-minne innanför täcklocket där kablarna ansluts som kan användas för att fabriksåterställa HC2an.

Backuper

Vid uppgradering av mjukvara tas en automatisk backup på konfigurationen som sparas på USB-minnet. Det är även bra att regelbundet ta en backup via menyn Configuration/Backups. OBS! Du bör inte spara för många backuper, vi har fått rapporter om att det blir strul när minnet är fullt – och du får inte någon varning om när det sker.

Så här gör du för att starta HC2an i recovery mode:

  1. Stäng av din HC2a.
  2. Håll in + knappen och tryck på powerknappen. Lysdioderna börjar nu “rinna” från vänster till höger. Släpp knapparna.
  3. Efter en stund (5-10 minuter) ska HC2an ha startat i recovery mode och du kan nå interfacet via samma IP-nummer du tidigare använt.
    1. Vet du inte vad din HC2a har för ipnummer kan du använda mjukvaran Fibaro Finder. Fibaro Finder fungerar i nuläget inte på Windows 8.

I recovery mode kan du göra en fabriksåterställning. När HC2an startar efter återställningen kommer du att ha en gammal mjukvara och du kommer att behöva uppgradera den i flera steg via webbinterfacet. När du har uppgraderat till rätt version kan du återställa backup av konfigurationen via menyn Configuration/Backups.

Om du inte kan nå din HC2a i recovery mode har vi följande tips:

  • Kolla på dioderna via nätverkskontakten på HC2an. De ska lysa/blinka även när du är i recovery mode. Gör de inte det trots att du startat upp i recovery mode trycker du snabbt på powerknappen så brukar nätverket hoppa igång.
  • Kommer du inte åt din HC2a i kombination med att Fibaro Finder inte hittar den stänger du av HC2an och håller in + knappen för att sedan fortsätta hålla in den länge efter att du tryckt på power-knappen. Då startar HC2an i recovery mode med standard-ip som är 192.168.81.1.
    • Anslut sedan din dator direkt till HC2an med nätverkskabeln. På datorn anger du följande nätverksinställningar: IP: 192.168.81.2, nätmask: 255.255.255.0, Gateway: 192.168.81.1 . Nu ska du kunna nå HC2an genom att knappa in 192.168.81.1 i din webbläsare.