Hur kan jag spara energi med det smarta hemmet?

Spara pengar snabbt och enkelt!

Att elpriserna är helt bananas🍌 är det nog ingen som har missat. Du kanske redan nu går runt och maniskt släcker lampor, håller stenkoll på värmen och jämför elavtal?

Vad många börjar inse är att ett smart hem kan spara dig seriös kosing genom att automatisera din elförbrukning. Det går snabbt och enkelt att komma igång med det mest basala, vilket är vad vi kommer att gå igenom i det här blogginlägget!

I ett framtida inlägg kommer vi att gå över avancerad energibesparing för de som vill gå ner på djupet i sin förbrukning.

Smarta pluggar, det lättaste sättet att komma igång på!

En smart strömplugg är det absokut enklaste sättet att komma igång med energibesparing. Helt enkelt för att den mesta elektroniken vi använder i vår vardag går att slå av/på med en smart plugg.

 • Lampor ✅
 • Laddare ✅
 • TV-apparat ✅
 • Tvättmaskin ✅
 • Dator ✅ 

Listan kan göras lång med produkter som man ofta glömmer på eller lämnar i standby. Med en smart plug behöver du inte tänka längre utan du kan lätt se till att elslukare förblir avstängda när du inte använder dom.

För dig utan ett smart hem

Har du inget smart hem idag? Var inte orolig, det finns mängder med smarta pluggar som inte kräver att du har något existerande system utan funkar rakt upp och ner med ditt WiFi eller rent av via Bluetooth.

Några populära alternativ på den fronten är till exempel:

 • Shelly Plug S – WiFi
  Slimmad och populär plugg. Styrs med Shelly Cloud-appen. Mäter energiförbrukning och går att ställa in scheman, styrning efter soluppgång/nedgång mm.
 • Plejd Smart Plug – Bluetooth
  Enkel och snygg plugg som styrs med blåtand via Plejd-appen. Ställ lätt in timers elller automatiseringar efter astrour mm.
 • Meross Vädertålig Dubbel Smart Plug – WiFi
  Smart dubbeluttag som går att ha utomhus. Styrs med Meross-appen. Perfekt för att styra till exempel utomhusbelysning eller motorvärmare. Du kan styra de två uttagen individuellt. Funkar även med Apple Homekit!
 • Nedis Vädertålig 16A plugg – WiFi
  Prisvärd smart plugg som tål höga laster och går att ha utomhus! Styrs med Smart Life eller Tuya-appen. Perfekt för till exempel elbilsladdning eller styrning av tvättmaskin.
 • Nexa Mini-plugg med fjärrkontroll 3-pack – 433mhz
  Supersimpla pluggar som enkelt styrs med en enda fjärrkontroll. Kan sedan kopplas ihop med rörelsevakt och annat kul!
 • Nexa hub med två pluggar – 433mhz
  Perfekt startpaket där en styrenhet för 433mhz ingår. Gör att du lätt kan styra de inkluderade pluggarna och massor med andra 433mhz produkter via appen Hubbe.

Ovan produkter är enkla och snabba att komma igång med och kräver ingen tidigare kunskap för att börja använda. Allt du behöver är en app eller fjärrkontroll och sedan är du igång och kan börja släcka allt från lampor till kaffeapparater med lätthet! 

Några av produkterna ovan loggar även strömförbrukning och låter dig få full koll på hur mycket el du faktiskt använder och kan spara. 

För dig med Zigbee eller Z-wave

För dig som har ett smart hem med Zigbee eller Z-wave idag så finns det flera pluggar som är både prisvärda och enkla att inkludera i ditt system. Några favoriter är listade nedan.

 • Neo Coolcam 10A plug – Z-wave
  En av våra mest sålda pluggar. Mäter energi och funkar i allt från Homey till Home Assistant och Smartthings!
 • Fibaro Wall Plug – Z-wave
  Tidernas mest sålda smarta plug? Klassikern som aldrig går ur tiden. Funkar i de flesta styrenheter, mäter ström och visar dessutom förbrukning med hjälp av LED på pluggen.
 • Popp utomhusplugg – Z-wave 
  Vår mest sålda utomhusplugg. Passar perfekt till motorvärmaren eller utomhusbelysningen.
 • Qubino 16A Smart plug – Z.wave
  Snygg och smart plug som klarar högre laster. Funkar bra till tvättmaskiner, kaffemaskiner mm. Mäter även energi och funkar i de flesta system.
 • Neo Coolcam 16A plug – Zigbee
  En riktig storsäljare som klarar höga laster! Fungerar i flera olika styrenheter och kan även mäta energi i flera av dessa.
 • Frient Smart Plug – Zigbee
  Troligen världens mest slimmade smarta plugg. Otroligt liten och tunn men klarar ändå 10A kontinuerlig drift och upp till 16A startdrift.

Vi har såklart ännu fler pluggar som passar i just ditt smarta hem system. Har du frågor så maila gärna vår support på info@m.nu

Vill du ge dig in i Zigbee eller Z-wave? Kolla in vår guide för de olika styrenheterna vi säljer på m.nu HÄR!

Smarta lampor - Spara el utan att släcka

Du kan släcka så noga du vill efter dig, men om lampan du använder inte är effektiv när den är tänd så har du ändå tappat slantar! 💡

Allt för många sitter kvar med gamla glödlampor eller halogenlampor som med dagens mått är otroligt ineffektiva ljuskällor och som du över tid kommer att tappa mycket pengar på att använda. LED är framtiden och vi har produkterna du behöver för att lysa upp ditt hem utan att det gör så ont i plånboken!

För dig utan ett smart hem

 Nedan finns några favoriter bland våra smarta lampor som inte kräver någon tidigare smarthemsinstallation. Allt du behöver är din smartphone och ditt existerande nätverk hemma 😃

För dig med Zigbee eller Z-wave

För dig med Zigbee eller Z-wave system idag så finns det massor med energisnåla lampor och slingor som du kan inkludera i ditt smarta hem. Nedan är några snåla favoriter!

PÅ/AV - bara när du är på plats!

Hur smart man än har det i sitt hem så kan det ändå vara svårt att komma ihåg att släcka efter sig eller för all del lita på att de automatiseringar du ställt in är så effektiva som möjligt.

Ett sätt att se till att dina enheter och lampor bara slås på när du faktiskt är i rummet är genom att använda en rörelsesensor. På så vis kan du ställa in att lampor eller pluggar bara är på när du är på plats och släcka automatiskt när du inte är det. Smart!

Nedan finns fyra favoriter. Två som funkar utan att du har ett smart hem-system på plats idag och två som kräver Zigbee eller Z-wave!

 • Telldus 433mhz sensor
  Telldus lilla smidiga batteridrivna sensor fungerar perfekt med våra 433mhz pluggar som vi tipsat om ovan. Enkel att montera och ställa in. Kräver inget tidigare smart hem!
 • Shelly Motion WiFi sensor
  Shellys rörelsesensor fungerar främst med Shelly plug S men även med Shellys WiFi-lampor och deras smarta relän. Kräver inget tidigare smart hem!
 • Neo Coolcam Z-wave sensor
  Liten och smidig rörelsesensor för Z-wave system. Mäter även Lux ifall du vill styra efter ljusstyrka! Kräver Z-wave styrning.
 • HZC Zigbee sensor
  Liten och diskret sensor som med fördel kan fästas i tak. Kräver Zigbee-styrning.

Lösningar med sensorer likt dessa ovan är perfekt för till exempel badrum, garage och garderober. Samtliga sensorer går på batteri och drar därmed ingen egen ström utöver att du få byta batteri efter några år.

Vissa föredrar att istället använda dörr/fönster sensorer för att känna av när lamporna ska tändas och släckas. Sådana har vi också!

Avancerad besparing då?

Vi har bara rört det enklaste i den här bloggen. Men det finns såklart massor fler sätt att spara el på genom till exempel styrning via relän, kontaktorer på DIN-skena och mätning över dina faser.

Vi kommer att gå närmare in på detta i ett framtida inlägg som kommer att heta “Avancerad strömbesparing och elmätning”. Där kommer vi att titta på vanliga frågor vi får gällande styrning av värmepumpar, radiatorer och pool/spabad mm. Håll utkik!