Introduktion

I de nya läroplaner som började gälla 1 juli 2018 står det att eleverna ska kunna lösa problem och omsätta idéer i handling på ett kreativt sätt med användning av digital teknik.

Vi vill inspirera till att klassrummen fylls med digitalt pyssel som eleverna tycker är roligt, säger Erik Freiholtz, VD för m.nu. Vi hoppas att fler ska få upp ögonen för att programmering är så mycket mer än bara datorer och kod, vilket lätt kan bli lite abstrakt för barn. Sen är ju programmeringsbara prylar väldigt kul, jag menar vem vill inte kunna förvandla exempelvis en banan till en datormus?

Lektionstipsen är tänkta att vara lättillgängliga för lärare och elever med syfte att utveckla elevers förståelse och intresse för digital teknik. De består av instruktionsfilmer och texter som beskriver steg för steg hur övningen kan utföras.

Vi har försökt sätta ihop paket av komponenter i klassuppsättningar som vi tror att skolorna har råd med och som även kan återanvändas, säger Erik Freiholtz.

Följande tips till digitala lektioner lanseras under hösten:

Bild:

Gör ett kort som lyser eller infoga belysning i din teckning/målning. Vi har gjort en film som beskriver hur man kan göra och har ett kompletterande blogginlägg här: lysande pappslöjd.  

Teknik:

Med ett fiffigt robotkit från Makeblock kan du enkelt bygga och programmera en egen robot. Vår första film på temat visar hur du bygger roboten och vår andra film visar hur den programmeras. Här finns även ett kompletterande blogginlägg:  Bygg och programmera din egen robot.

Textilslöjd:

Dekorera valfri textil med elektrisk textilslöjd.
Projektet kan fästas på till exempel: en väska, ett gosedjur, en tröja eller, som i vårt exempel i filmen, på ett pennfodral. Blogginlägg med beskrivning finns här: elektrisk textilslöjd på nytt sätt. Film nummer två fokuserar på programmeringen av kretsen.

Musik:

Bygg ett eget fruktstyrt instrument.
Makey Makey representerar tangentbordstangenter och musknappar. Produkten används tillsammans med diverse appar för att skapa musik. Du kan koppla vad du vill till de olika ingångarna, så länge det är något som leder ström. Läs mer i vårt blogginlägg . Vi visar hur vi bygger ett instrument med frukt, vattenglas och en tesked. Vår första film visar det enklaste sättet att komma igång och vår andra film visar hur det kan göras mer avancerat.


Övriga tips

Vi har även funderat på hur man skulle kunna infoga problemlösning med digital teknik i några andra ämnen och lämnar därför dessa tips:

Historia:

Fokusera på teknikhistoria. Varför inte testa lite historisk programmering? Programmen som styrde Apolloraketen till månen påminner mycket om BASIC, vilket många grafritande miniräknare är baserade på.  Kanske finns möjlighet att skriva enklare program på grafritande miniräknare.

Hemkunskap:

Hemautomation eller smarta hem hjälper dig  att leva enklare och mer energisnålt.

Alternativ: Simulera flödet i en dator genom matlagning. Se den här videon för inspiration.