Titta gärna på vår film för inspiration: https://www.youtube.com/watch?v=yIDSOwnkC7o

Material:

Vi använde följande material, men bara fantasin sätter gränser.

lysdioder

batteri

ledande färg

koppartejp

papper / kartong

sax

tidningsurklipp

gem

pennor

Här är en länk till en klassuppsättning av projektet (30 lysdioder, 30 batterier, fyra rullar tejp och två tuber ledande färg).

 

Introduktion:

Det finns i huvudsak två spår att följa:

1. Låt ledningarna och kanske även dioden bli en del av bilden:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Dölj elektroniken genom att ha en tunn framsida med motiv på, som dioden lyser igenom:

 

 

 

 

 

 

Syftet är att få till en sluten krets mellan batteriets plus-pol, och diodens plus-ingång samt mellan diodens minus-utgång och batteriets minus-pol.

 

 

 

 

 

Antingen hålls kretsen sluten hela tiden med ett gem eller en klämma, eller också sluts den bara när man håller den stängd med handen. Om kretsen är sluten så dioden alltid lyser kommer batteriet att hålla från några dagar upp till några veckor, men det är enkelt att byta ut batteriet vid behov.

Exempel på gem och klämmor.

 

Om du använder gem eller klämmor av metall, se till att de inte får direktkontakt med batteriet så att kretsen kortsluts av misstag.

Det finns flera olika sätt att koppla kretsen. Vi visar hur det fungerar med ledande färg och koppartejp i vår film.

Även tjocka blyertsstreck leder ström. Testa och lek!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gör så här:

Skissa först upp hur du tänker bygga din krets. Rita in var dioden och batteriet ska sitta samt skissa hur ledningarna ska dras. Tänk på vilken ledning som är plus respektive minus.

Tänk också på att batteriet är positivt både på ovansidan (där det står +) och kanterna när du bygger din “strömbrytare”.

Den nedre ledningen på bilden är minus och den övre plus. När framsidan viks över kortet kommer batteriets kant få kontakt med plusledningen.

 

 

 

 

 

 

 

Om belysningen ska ingå i en teckning eller målning, gör klart den.

Börja därefter rita dina ledningar med den ledande färgen alternativt tejpa dem med koppartejpen. För att få så bra kontakt som möjligt är det bäst att ha en sammanhängande bit tejp hela vägen från batteri till diod. Rulla ut en bit och måtta innan du klipper av den.

Behöver du skarva tejpen, så låt en längre sträcka (några centimeter) överlappa varandra i skarven.

Avsluta med att klistra dit lysdioden. Klistra den direkt på + och -ledaren.

 

Tejptips:

 

  • Tryck till tejpen ordentligt, men akta fingrarna så du inte skär dig på den vassa kanten. Tänk på att tejpen består av en tunn metallfilm med klister på.
  • För att göra ett skarpt hörn:

Alternativ 1

 

 

 

 

 

Alternativ 2

 

 

 

 

 

  • Det går att göra rundade hörn genom att vika flera små veck och platta till dem, även om det inte är alldeles enkelt. Använd annars ledande färg för att göra runda former.
  • Om dioden inte lyser fastän allt ser rätt kopplat ut, tryck lite extra på anslutningarna vid dioden och batteriet för att vara säker på att det är kontakt.

 

 

 

 

 

Tips för ledande färg:

  • Den ledande färgen är svart och gillar att färga av sig, men går lätt att tvätta bort med tvål och vatten innan den torkat.
  • När du drar streck med färgen, försök göra strecket så likt en kabel som möjligt – tjockt och runt (i profil).
  • Färgen måste torka innan det är möjligt att testa om det är kontakt. Den leder nämligen inte ström alls innan den torkat. Om du har bråttom går det att skynda på torkprocessen med hårtork eller varmluftspistol. När färgen torkat blir den matt och det tar åtminstone en kvart.
  • Skarpa hörn är svårast att behålla kontakten genom med den ledande färgen. Utnyttja detta som en fördel genom att passa på att rita rundade former med färgen, vilket är svårare att göra med exempelvis koppartejp.

Det går utmärkt att kombinera koppartejp med ledande färg och blyertsstreck. Här har vi använt ledande färg till större delen av kretsen, men kombinerat med koppartejp vid anslutningen till batteriet för att få bättre kontakt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Länk till en klassuppsättning av projektet (30 lysdioder, 30 batterier, fyra rullar tejp och två tuber ledande färg).