Vi får ofta frågan hur man kan göra för att använda Z-wave produkter i t ex garage, uthus eller spabad utomhus när styrenheten står i huvudbyggnaden. I detta inlägg går vi igenom några sätt att lösa detta problem!

Z-Wave har en rätt lång räckvidd vid fri sikt och optimala förhållanden – ända upp till 100meter. Problemet är att räckvidden för Z-Wave är 5-10 meter i miljöer där det finns väggar som dämpar signalerna. Så om ditt garage/uthus/spabad står mer än några meter från ditt hus är det inte säkert att signalerna når fram.

Antenn

Vi har en antenn för 868MHz som kan användas med Fibaro Home Center 2 och RazBerry för att öka räckvidden. Vrider du antennen mot byggnaden du vill nå ökar du chanserna att du ska få fram signalen. Antennen fyller generellt inte någon större funktion om du bara har Z-Wave produkter i huset då varje nod med fast spänningsmatning förlänger signalen – oftast är det bättre att sätta in någon extra enhet med fast spänningsmatning om det är problem med räckvidd i ett hus.

Range Extender

Vi har en dedikerad range extender som kan användas för att bygga upp räckvidden i ett nätverk – men då varje nod med fast spänningsmatning förlänger nätverket kan du använda vanliga pluginbrytare (eller inbyggnadsprodukter) och uppnå samma resultat. Det kan vara en bra idé att sätta en IP44-bytare ute på samma sida av huset som byggnaden du vill nå – IP44-brytaren kommer då att kunna förlänga signalen utan att först blockeras av en vägg. Observera att du inte kan styra vilken väg en signal ska ta i nätverket och att det tar ett tag innan kommunikationsvägarna i nätverket uppdateras – så när du lagt till en ny enhet kan du behöva vänta över natten för att nätverket ska uppdatera sig.

Slavenhet till din styrenhet

Fibaro Home Center 2 – du kan lägga till en eller flera Fibaro Home Center Lite som slavar till en Home Center 2 för att på så sätt få upp noder från olika styrenheter i ett och samma interface på din Home Center 2.

Vera – Du kan “Brygga” flera styrenheter från Vera för att kunna få produkter från olika styrenheter i samma interface. Du kan läsa mer om det här.