I detta gästbloggsinlägg går David, en av våra kunder, igenom hur man kan styra lampor med en Raspberry Pi och en Python-baserad webserver! 😀

Gästbloggare

Jag hade tänkt berätta lite kort om hur man kopplar in LED Pixels (WS2801) till en Raspberry Pi. Med en Raspberry som är kopplad till Internet kan man styra lamporna varifrån man vill. Till exempel kan man fixa en webserver eller göra en app till telefonen som kan styra lamporna!

Fixa Raspberryn

NOOBSFörst måste vi fixa Raspberryn. Lägg in NOOBS på kortet från en annan dator. NOOBS kan du ladda ner här. Starta sedan Raspberryn och välj att installera Raspbian Jessie.

För att lamporna ska fungera måste vi slå på SPI för GPIO. Och var gör man det? Jo man loggar in lokalt eller via SSH och skriver sudo raspi-config i terminalen. Gå in på Advanced Options, sen vidare till SPI och slå på det. Spara och starta om Rapberryn.

Raspi-config

Installera Python-webservern

För att få lamporna att fungera med en webserver måste vi installera Python-modulen web.py. Det görs genom detta enkla kommando “easy_install web.py”. Nu är vi klara med allt som Raspberryn behöver för att kunna använda lamporna.

Koppla in lamporna

InkopplingFör att koppla in lamporna måste vi titta på sladden som går mellan alla lamporna. Den har fyra färger. Jag använder kopplingskablar som är hona-hona mellan LED Pixels och GPIO stiften. LED Pixels har separat stöm eftersom Raspberryn inte klarar ge den ström som behövs till lamporna och kan gå sönder.

Blå till GND på GPIO
Grön till SPI SCLK på GPIO
Vit till SPI MOSI på GPIO

Om du inte vet vad de olika pinnarna på din Raspberrys GPIO heter så går det att hitta på Internet. Det kan vara lite olika beroende på vilken Raspberry Pi du har. Denna sida kan hjälpa!

Python-programmet

Jag hämtade lite kod från Adafruits hemsida för dessa lamporna och kombinerade med kod för web.py. Detta blev ett litet program för att kontrollera lamporna via en webbläsare.

Hämta Python programmet härifrån: LEDpixels for Raspberry Pi (2183 nedladdningar)

Ändra antalet lampor i variabeln högst upp efter hur många lampor du har. Variabeln heter total_ledpixels.

Total Pixels-variabeln

Starta web-servern från terminalen med kommandot python LEDpixels.py.

Det var så jag gjorde för att koppla in LED-pixels till en Raspberry Pi!

Inköpslista

Dessa är sladdarna som jag använde för att koppla in lamporna.
https://www.m.nu/breadboarding-premium-femalefemale-jumper-wires-150mm-p-732.html
Detta är lamporna jag pratar om i texten: https://www.m.nu/12mm-diffused-thin-digital-pixels-ws2801-strand-ws2801-p-1250.html
Det går även bra med andra typer av WS2801-lampor.

Batterieliminator: www.m.nu/batterieliminator-5v-dc-2a-p-1002.html
Om man vill ha mer än tre slingor kan man behöva tilläggsmata slingan i mitten. Jag använder tre slingor vilket är 150 lampor, och då räcker det med en batterieliminator.

Denna underlättar inkoppling av batterieliminatorn: https://www.m.nu/adapter-batterieliminatorkontakt-till-skruvterminal-hona-p-903.html