Självklart ska ditt nybyggda hus vara smart redan från början. Vad är viktigt att tänka på för att det ska bli så bra som möjligt? Vi har samlat lite tips i det här blogginlägget.

Punkter att tänka på

  • Om möjligt, välj ett system som bygger på öppen teknik där du själv kan göra ändringar och kan köpa till produkter från flera tillverkare så du inte om något år har ett system där tillverkaren inte längre finns eller där det blir mycket dyrt att lägga till nya produkter. Exempel på system som är öppna är Z-Wave och ZigBee. En del styrenheter kan kommunicera över flera protokoll vilket ökar flexibiliteten
  • Om du väljer något av systemen som säljs på m.nu kan du börja i liten skala och testa dig fram. Du behöver inte köpa allt på en gång. Sensorer och produkter som inte är fast installerade kan du själv enkelt installera och lägga till i styrenheten du valt.
  • Läs gärna vår guide “Vilken styrenhet ska jag välja till det smarta hemmet

Saker som du inte får missa

  • Se till att nolla/neutralledare dras fram till samtliga väggbrytare även om du inledningsvis inte tänkt sätta smart styrning vid brytaren. Det är enklare dra fram nollan från början och merkostnaden är låg. Om du har nolla framdragen är det enkelt att i efterhand sätta dit smart styrning.
  • Ha gärna stora dosor i väggen. Inbyggnadsprodukterna blir visserligen mindre och mindre, men det är alltid bra med extra plats bakom uttag och väggbrytare.
  • Fundera på var du kanske skulle vilja ha t ex rörelsesensorer placerade och dra fram spänningsmatning direkt. De flesta sensorer idag går att driva med batteri, men att slippa byta batteri varje år är en skön lyx.
  • Om du vill använda produkter som kommunicerar över 433MHz ska de enbart användas för saker som inte är viktiga eller behöver någon säkerhet då kommunikationen sker helt okrypterat och öppet. Att till exempel styra en garageport via 433MHz-produkter är därför inget vi rekommenderar.
  • Läs gärna mer om de olika teknikerna i vår genomgång: Hemautomation – vilket system ska man välja?