En ständigt återkommande fråga är hur man kan dimra LED på ett smart sätt. I det här inlägget går vi igenom några olika fall för olika typer av lampor.

Lampor som drivs med konstantström, ex 350mA eller 700mA

De flesta spotlights drivs med konstantström och strömmatas då med ett drivdon som ger en konstant ström på utgången. Konstantströmslampor ansluts alltid i serie och drivdonet höjer spänningen när fler lampor ansluts.

1. Drivdon med ingång 0-10V

Många drivdon har ingång för 0-10V och då kan Qubinos 0-10V-dimmer användas. Tänk på att Qubinon själv behöver spänningsmatas också. Antingen via drivdonet, om det har en lämplig utgång, eller via ett eget spänningsaggregat.
Observera att vissa LED-drivare inte släcker lamporna förrän spänningen sjunker under ca 0,8V, ex Jolly Maxi. I avstängt läge ger Qubinos dimmer ca 0,8V på utgången när den används med Jolly Maxi, så för att få lamporna att slockna behöver man då sätta ett motstånd på ca 10kOhm mellan Qubinodimmerns utgång och GND för att på så sätt sänka spänningen i avstängt läge.

2. Drivdon som är dimbara på primärsidan

En del drivdon är dimbara på primärsidan (dvs 230V-sidan), t.ex. har vi dessa drivdon på m.nu som är dimbara på primärsidan.

För att dimra denna typ av drivdon rekommenderar vi Qubino Flush Dimmer då Qubinos dimmer fungerar bra även vid låga laster. Väljer du Fibaro Dimmer 2 kan du även behöva en Bypassmodul för att du ska kunna dimra drivdonet tillförlitligt. (Mer information om den här typen av dimrar finns i blogginlägget Dimrar – bra att veta och vilken ska man välja?)

3. Drivdon som inte är dimbara eller bara är dimbara via “Push-dim”

Om ditt drivdon inte är dimbart måste du byta det till ett dimbart sådant. Till denna kategori tycker vi även att de drivdon som endast är dimbara genom att en knapp hålls in hör, då det inte på något smart sätt tillförlitligt går att simulera knapptryckningen.

Vi rekommenderar att du byter till ett drivdon som är dimbart på primärsidan, alternativt ett med inbyggd trådlös styrning enligt nedan.

4. Drivdon som har inbyggd trådlös styrning

Vi har dessa drivdon som klarar mycket höga effekter och som dessutom har inbyggd styrning via Z-Wave.

Plejd har även en LED-drivare med blåtandsstyrning – den klarar dock endast 10W last.

Lampor/LED-lister som drivs med konstantspänning – ex 12V eller 24V

LED-lister är vanligtvis av konstantspänningstyp och drivs med 12V eller 24V.

1. Batterieliminator – i princip aldrig dimbara – men det finns lösningar

En vanlig batterieliminator är i princip aldrig dimbar.

För att kunna dimra belysningen om du har en 12- eller 24V-batterieliminator till din belysning kan du mellan batterieliminatorn och ljuskällan sätta en Fibaro RGBW Controller eller en Qubino RGBW Flush Dimmer. Dessa dimrar har 4 kanaler och kan därmed styra 4 olika ljuskällor – eller LED-lister med Röd, Grön, Blå samt Vit kanal. Självklart går det även bra att använda bara en av kanalerna för att dimra en ljusslinga med bara en färg.

2. Drivdon med konstantspänning

Vi har ett drivdon med inbyggd Z-Wavestyrning som fungerar enligt samma princip som Fibaros och Qubinos RGBW-dimrar – men i stället för att använda batterieliminator och RGBW-dimmer har drivdonet inbyggd batterieliminator och styrning.