Smartthings – En plattform värd att satsa på?

Ingen nykomling i matchen

Många av er kanske har märkt av en större brist på styrenheter den senaste tiden. Homey Pro lyser med sin frånvaro, Tellstick Znet Lite v2 tillverkas inte längre och att hitta en Pi för att bygga en egen brygga har varit extremt svårt det senaste året.

Det finns dock en styrenhet vi haft bättre tillgång på, nämligen Aeotecs Smartthings Hub som på kort tid seglat upp och sålt massor här på m.nu!

Vår support har börjat få mycket frågor om Smartthings som styrsystem så därför tänkte vi gå igenom lite funktioner, fördelar och nackdelar med en av världens största IoT-plattformar.

Många har bilden av att Smartthings är en ny spelare i matchen, sanningen är dock att systemet varit med ända sedan 2012 och huserar idag över 70 miljoner användare över hela världen. Betydligt fler än Homey, Fibaro och Telldus tillsammans, inte illa!

Sedan 2014 är det Sydkoreanska Samsung som står för ägandeskapet och sedan 2020 tillverkas all egen hårdvara av Aeotec medans Samsung/Smartthings fokuserar på mjukvaran.

2022/2023 skedde en stor omställning när plattformen lade ner Groovy IDE och bytte ut alla integrationer mot Lua-baserade Edge Drivers. Detta för att få Smartthings att rulla mer lokalt än i molnet.

Hårdvara och protokoll

Det vanligaste sättet att komma igång med Smartthings på och även det med högst protokoll-kompatibilitet, är att köpa en Aeotec Smart Home Hub. Det är den officiella Smartthings-bryggan och erbjuder stöd för de största protokollen på marknaden. 

Den är dessutom certifierad för helt nya Matter och Thread redan idag, så det är en ganska framtidssäker liten låda.

Smartthings kan även gestalta sig genom nyare Samsung TV-apparater som kan agera hub för det smarta hemmet. Generellt stöds då enheter med WiFi, för att köra via Zigbee och Z-Wave mm så är det Aeotec-hubben som gäller!

Samsung är även på väg med en ytterligare Smartthings Hub som kommer att kallas Station, den använder Zigbee, Matter, Thread och Bluetooth som protokoll. Med andra ord är det bara geom Aeotec Hub som du får stöd för det mycket omtyckta Z-Wave protokollet.

Appen och dess funktioner

Vi brukar skämta lite här på m.nu och kallar ofta Smartthings för det mest “sambosäkra” systemet du kan köra hemma.

Med “sambosäkert” menas att även den som inte satt upp det smarta hemmet kan använda det utan att känna sig helt förvirrad. Ett problem många andra plattformar lider av på daglig basis.

Smartthings appen är klyftigt utformad och lätt att förstå, du placerar enkelt dina enheter i färgkodade rum med lättförstådda ikoner. Du kan även markera dina favoriter och skapa enhetsgrupper för till exempel belysning med bara några knapptryck.

Automatiseringar och scener är väldigt lätta att komma igång med, man ska dock vara medveten om att du inte får i närheten lika avancerade automationsmöjligheter i Smartthings som du får med t.ex. Advanced Flow i Homey. Smartthings är i allra högsta grad ett system som siktar på lite enklare flöden än många andra system.

Något Smartthings är väldigt bra på är integration mot tjänster i din telefon; Du kan till exempel tysta ljudsystem och liknande automatiskt när du får ett samtal, eller varför inte styra enheter i ditt smarta hem beroende på telefonens stör ej status?

Det finns även en ruskigt bra integration mot Android Auto, perfekt för att till exempel öppna din smarta garageport från bilen eller starta ugnen när du är på väg hem!

Under fliken “Liv” i Smartthings-appen kan du gå ett extra steg för att göra ditt hem mer sömlöst. Där finns färdiga tjänster för djurvård med “ensam hemma” läge och även enhetshantering för att lokalisera allt från nycklar till familjemedlemmar.

Äger du nyare Samsung-vitvaror så är chansen stor att du kan integrera dessa i Smartthings, då kan du bland annat hålla koll på tvätten med Clothing Care eller få tips på maträtter du kan laga med vad du har i kylen.

Likt de flesta andra smarta hem system så finns integrationer mot Google Assistant, dock lyser stöd för Homekit med sin frånvaro. 

Det är lätt att märka att vissa samarbeten Smartthings har är djupare än andra, både Philips Hue och Google bjuder på funktioner i Smartthings som annars är exklusiva för deras egna tjänster såsom Hue Music Sync och integration med Google Nest kameror.

I och med stödet för Matter så bör ytterligare stöd tillkomma för bland annat Homekit och Alexa.

enhets och tillverkarstöd

Jämför vi med guldstandarder såsom Home Assistant och Homey så kan enhetsstödet upplevas som något mindre. Faktum är dock att flera tusen enheter från hundratals olika tillverkare stöds och fler läggs till varje dag.

Några highligts är bland andra:

 • Aeotec
 • Samsung
 • Fibaro
 • Google Nest
 • Sonos
 • Aqara
 • IKEA (utan krav på IKEA gateway!)
 • Philips Hue
 • Shelly
 • Sonoff

En styrka i Smartthings är att Samsung lyckats få till integrationer mot till exempel Tuya och Nest som ofta upplevs som svåra att integrera i de flesta andra system.

Sedan mitten av 2022 så har det skett en stor förändring i Smartthings plattformen där den gamla Groovy IDE har bytts ut mot en modern och lokal lösning i form av Edge Drivers kodade i Lua. Bytet pågår fortfarande och Smartthings räknar med att flera tillverkare kommer att få lättare att introducera sina produkter i och med detta.

Tack vare Edge Drivers kan Smartthings-användare i större grad lägga till eget stöd för enheter än innan och det dyker upp community-integrations varje dag med stöd för nya och intressanta enheter som kanske inte fungerar med Smartthings direkt ur kartong.

En stor del av framtiden för det smarta hemmet stavas Matter och Thread. Som första controller att bli certifierad för båda två så kan du räkna med att enhetsutbudet kommer att öka explosionsartat för Smartthings under 2023/2024!

Våra favorit edge drivers

Fler Edge-drivers kan du hitta HÄR och HÄR!

Snabbguide - edge drivers

Nedan beskriver vi i fyra steg hur du enkelt installerar en ny Edge-driver i din Smartthings Hub. Tryck på bilderna för större version!

Hitta en Edge-driver i till exempel Smartthings Community Forum. I detta fall använder vi en för lite Z-Wave enheter. Gör detta via en dator!

Klicka på Driver Channel-länken, logga in med ditt Smartthings-konto och acceptera inbjudan. Tryck sedan “enroll” på din hub och sedan på “available drivers”.

Välj “install” på den Edge Driver du vill installera. De är döpta efter enhetsfunktion såsom “Z-Wave Light Multifunction Mc”.

Gå in på enheten du vill byta drivrutin på i appen, tryck på de tre prickarna i högra hörnet och tryck sedan på drivrutin. Välj sedan din nya drivrutin och starta om appen. KLART!

Fördelar och nackdelar

Alla system har sin för och nackdelar, Ta Home Assistant som exempel, fantastiskt enhetsstöd, förfärlig enkelhet för nya användare. Även Smarthings har dessa avvägningar som bör tas i åtanke innan du investerar i systemet.

För att göra det enklare att överskåda så har vi gjort lite fina staplar som förklaras nedan.

 • Enkelhet
  Smartthings är väldigt enkelt att komma igång med och använda. Appen är logiskt upplagd och det finns bra guider.
 • Enhetsstöd
  Enhetsstödet är stort men saknar lite mer nischade varumärken som kan återfinnas i konkurrerande styrenheter såsom Homey Pro.
 • Automatiseringar
  Det är lätt att skapa enkla automationer i Smartthings men mer avancerade eller multitrådade möjligheter saknas helt.
 • Protokoll
  Smartthings stödjer de viktigaste och största protokollen men saknar Bluetooth vilket tar bort en del enheter från marknaden såsom Plejd.
 • Integrationer
  Det finns gott om smarta integrationer mot till exempel Google och Philips Hue m.fl. Dock saknas Homekit och CarPlay.
 • Enkelhet
 • Enhetsstöd
 • Automatiseringar
 • Protokoll
 • Integrationer

Köp din Smartthings hub här!

Gjorde vår blogg dig sugen på att köpa en hub från Aeotec? Då kan du åtnjuta 5% rabatt på ordinarie pris som tack för att du handlar hos oss!

Använd koden:
Smartthingsblograbatt
i kassan!