Väder, temperatur och vindar är något som engagerar oss alla mer eller mindre, hos mig lite mer. Som gammal seglare så vill man ha koll på både riktning och styrka.

Jag skaffade därför en uppsättning enheter från Netatmo, ägnade ungefär 1 ½ timme med att skapa mig ett konto hos Netatmo enligt instruktion samt ansluta alla enheter mot basstationen/väderstationen, laddade också ned appen för min iOS enhet.

Installationen var förhållandevis enkel, fick dock vänta en stund innan huvudenheten hittade dom övriga ”slavarna” som jag sedan döpt till Vardagsrum, Utomhus och Vind, huvudenheten/basstationen fick heta Silver och den hamnade sedan i Sovrummet som en givare för allt den leverera.

Via mitt konto på my.netatmo.com får jag fram tydliga grafer på datorn, nu har detta bara varit installerat några dagar och man kan tydligt se att dagarna har bjudit på både svaga vintar och extremt höga temperaturer, tyvärr också inomhus, det får nästan betraktas som tropiskt.

Jag har även en del andra mätpunkter hemma av andra varumärken via Z-Wave och 433,92 Mhz och jag måste säga att Netatmo är mycket pålitligt i jämförelse, dessutom är ju enheterna ganska snygga!

Använda enheter

Vindmätaren monterade jag ca 1 ½ meter upp på stolpen till antennen som sitter på taket, det blev ca 11 meter från marknivå. Skogsduvan betraktade den nya installationen, den är helt tyst och det finns inga mekaniska delar som skall snurra, intressant teknik. WiFi signalen når också fram utan problem.

Tempgivaren för inomhus bruk, i mitt fall i vardagsrummet, fick först en betydande plats högst upp på hyllan i vardagsrummet. Såg sedan att den flyttats av hustrun till nästa hylla och dessutom bakom blommorna!

Den är ju snygg som en möbel så detta skall jag ändra på. Förutom temperatur så mäter den luftfuktighet och luftkvalitet.

Sensorn för utomhustemperaturen hamnade på husväggens sydsida, valde solsidan med flit då jag redan har tempgivare för skuggsidan, kan vara kul att se skillnaderna. Förutom temp så mäter den även luftfuktighet.

Basenheten/Väderstationen placerades i sovrummet, också denna enhet är elegant i sin design, så den behöver inte gömmas av växterna. Även denna enhet mäter luftfuktighet, lufttryck i mb, CO2 och ljud!

Sammanfattning

Det finns många varianter av väderstationer på den öppna marknaden, men Netatmo vinner absolut när det gäller design och mångfald i funktionerna. Systemet bygger på WiFi, så det behövs ingen extra styrenhet för att komma igång.

Kan varmt rekommendera Netatmo väderstation och dess tillbehör.

//Erik H – nyfiken på allt för smarta hem