Den musikaliskt bevandrade kanske någon gång hört ordet Theremin (ej att förväxla med det brandfarliga ämnet termit).

Thereminen uppfanns av Léon Theremin 1919. Den var ett av de första elektroniska instrumenten, och fungerar lite annorlunda än konventionella instrument.

Thermeninen har två antenner, en för volymnivå och en för pitch, och dessa reagerar när man flyttar sina händer runt dem. Precis som vilket instrument som helst är det en hel del jobb att lära sig hur man gör, men här är en video på det svenska bandet Detektivbyrån som bland annat använder sig av en Theremin:

Theremin + Arduino = sant!?

Ja, det verkar inte bättre. Numera finns en Arduino Shield som heter Open.Theremin.UNO, som monteras på en Arduino Uno och förvandlar den till en Theremin! Man får själv välja vilken högtalare man vill ha, och mjukvaran är självklart öppen så man kan göra modifikationer om man vill. Även hårdvaran är öppen, så man kan själv bygga kortet (vem som nu orkar det). 🙂

Vi har fått ett testexemplar så jag kommer nu gå igenom montering av kortet (som levereras i byggsats).

Baksidan av kortet, stiftlister, potentimetrar

Kortet levereras delvis i byggsats, så innan man kan komma igång behöver man löda fast stiftlister. I mitt fall har jag även ett tillbehörskit med lysdiod (som sitter ovanför knappen), banankontakter för antennerna, fäste för stativ, front och två potentiometrar. Värt att notera är att dessa tillbehör inte är nödvändiga, vad jag vet behöver man själv ställa in vad de ska ha för funktion i Arduino-koden. Hur som helst, först: stiftlister och dioden (som fick böjas enligt instruktion för att passa bra ovanpå knappen):

Potentiometrar, knapp och stiftlister monterade.

Streetz-högtalare anslutenNotera de två små skruvarna med grönt runt. Dessa används senare för att kalibrera antennerna. När stiftlisterna är monterade kan man egentligen börja använda kortet, men eftersom vi ändå har tillbehören tar vi och monterar dessa också. För att spela upp ljudet använder vi en Streetz-högtalare. Den har inbyggt batteri, så den biten behöver man inte oroa sig för.

 
Nu monteras front, banankontakter och stativfästet efter att enheten anslutits till en Arduino Uno:
Front monterad. Aluminiumrör bredvid. Stativfäste, passar t.ex. kamerastativ Montering av front och banankontakter

 

Det som nu återstår är att installera mjukvaran, vilken man hittar på gaudi.ch. Vill man inte använda Thereminen fristående, utan ansluta den till t.ex. en dator för att ta in volym- och pitchdata, finns det mjukvara även för det. Man kan då bland annat välja ljud. Och anslutna kablar, då? Förutom högtalaren ska det enligt tillverkaren räcka med en jordad batterieliminator (jag testade med 12V/1A), men i annat fall finns en GND-punkt bredvid ljudutgången som man kan jorda enheten med.

Avslutningsvis behöver man ansluta någon form av antenner. Tillverkaren rekommenderar aluminiumrör med ~4mm innerdiameter, så det är vad jag införskaffat. Jag har dock inte vågat böja dessa, det kanske blir fel!? 🙂

Vill du själv köpa en Open.Theremin.UNO så finns de i nuläget bara på tillverkarens hemsida. Vi har än så länge inte tagit in dem, då priset blir för högt i nuläget.

Vi avslutar med två bilder på den färdigmonterade enheten på stativ, en utan antenner och en med! Jag besparar er lidandet med en exempelvideo där jag spelar, det låter verkligen inte vackert (Theremin är lika svårspelad som vilket instrument som helst). Det finns dock gott om videos på Youtube, till exempel denna.

Antenner monterade På stativ, utan antenner