Tre svårighetsnivåer

 

Enklaste: sy fast en färdig krets. Begränsande eftersom det sällan går att justera den färdiga kretsen, men det är å andra sidan enkelt och ett mycket snabbt projekt om du plötsligt får ett akut wearables-behov (vilket åtminstone hänt mig mer än en gång).

 

Lite svårare: bygg en krets genom att sy med ledande tråd. Du får själv bestämma vad som ingår och hur det kopplas. Det finns både färdigprogrammerade styrkretsar och mer avancerade som behöver programmeras. Ledande sytråd är häftigt, men inte supersmidigt att sy långa sträckor eller avancerade saker med.

 

Lite mer komplicerat, men ännu häftigare tillämpningar: kombinera att sy med att löda. Så breddas möjligheterna ytterligare.

 

Enklaste

Sy fast exempelvis ett EL-wire kit på en väska eller jacka. Sy med genomskinlig sytråd så syns tråden varken i dags- eller kvällsljus. Langettsöm rekommenderas.

 

Ett snäpp mer avancerat är att simulera avbrott på slingan genom att använda svart krympslang.

Använd svart krympslang för att inte ljuset ska ta sig igenom, men den svarta krympslangen kan sen målas för att smälta bättre in i bakgrunden.

Se även vår film om den här väskan.

En annan variant av krets som kan sys fast, limmas eller bara knytas är Litex,

lysdioder fästa på ett band med en liten och smidig batterikrets.  Se inspirationsfilm här.

Lite komplicerat

Se vår filmintroduktion här.

 

Vi gjorde ett projekt riktat mot elektrisk textilslöjd för att inspirera textilslöjdlärare. Läs våra blogginlägg om det här och här.

Ännu mer komplicerat

Se vår film om koftan.

Det här projektet går i princip ut på att göra en egen ljusslinga där varje pixel är individuellt adresserbar. För att det inte bara ska se ut som en vanlig ljusslinga är avståndet mellan pixlarna varierat (efter ett specifikt mönster). Lösa neopixlar är sammanlödda med silikonkabel som är flexibel och särskilt lämpad för wearables-tillämpningar. Pixlarna styrs av en Gemma och alltihop drivs av ett LiPoly-batteri.

Ett annat mer avancerat projekt är de blinkande skorna. Läs vårt blogginlägg här och se vår film.

Saker som är bra att tänka på

Modularitet

Samma projekt kan användas i fler plagg/tillämpningar och det kan vara smart att redan från början tänka modulärt. I stället för att sy med den ledande tråden direkt i en tröja, sy på en lös bit tyg som sedan tråcklas fast på tröjan. Här är exempel på hur samma projekt används både i en kofta och i en kjol:

Gör det lätt att tvätta

Tråckla fast så projektet är lätt att ta bort och tänk modulärt. Viss elektronik går att tvätta (förutom batterierna), men det bästa är att plocka bort elektroniken innan plagget tvättas för att den ska hålla längre. Om man dessutom passar på att konstruera projektet så att det blir lätt att ta bort, så blir det också lätt att flytta mellan olika plagg och tillämpningar.

Skärma av lysdioder

Jämför en lampa med lampskärm mot bara en glödlampa. Lösa lysdioder, pixlar och ljusslingor lyser starkt. För att inte alldeles blända din omgivning är det bra att skärma av dem. Det går utmärkt att fästa ett tunt tyg framför och det tyget kan dessutom dekoreras och bytas för att passa olika evenemang.