Komponenter

 

Till mina skor i storlek 40 gick det åt

 

1 m LED-list Neopixel RGB 1138

16 lösa Neopixlar

Svart krympslang i varierande storlek. Till exempel en sån här förpackning.

Krympslang 2:1 12,7 mm clear (vi köpte den här som fungerade bra)

2 st Gemma

2 st batterier (till batterierna behövs även en laddare: till exempel den här)

2 st vibrationssensorer (antingen snabba, mellan eller långsamma)

1 fp vit silikonkabel AWG 26

2 fp svart silikonkabel AWG 26

1 m silikonkabel AWG 30

Silikonfog clear (vi köpte den här som fungerade bra)

Inspirerad av  Adafruits tutorial.

Val av skor

Välj ett par skor som tål att tittas på, för de kommer få uppmärksamhet. 🙂 Dessutom kan det vara bra att skorna är av ett material som du kan sy i (typ canvas) eftersom det är ett smidigt sätt att fästa styrelektroniken vid skon. Det går säkert att hitta på någon annan fiffig lösning även för andra typer av skor, men det lämnar vi åt din fantasi.

 

I Adafruits instruktion bygger de en 3d-utskriven låda för batteriet som de sedan syr fast på skon. Jag valde istället att skydda batterierna med packmaterial i en snabbt sydd påse och därefter lägga dem mellan snörningen och plösen. LiPoly-batterier är känsliga och kan i värsta fall börja brinna om de skadas, så det är viktigt att de är skyddade.

 

Val av LED-list

Det finns en uppsjö av olika LED-lister med olika egenskaper. Jag fastnade till slut för Neopixel RGB med 60 LEDs per meter på vit botten. Neopixel för att kunna växla mellan många olika färger, 60 LEDs per meter för att det är ungefär så tätt jag klarar av att löda de lösa pixlarna (så slingan ser homogen ut) och vit botten för att det passade mina skosulor bäst. De lösa Neopixlarna används för att göra en böjvänlig konstruktion där skon böjs eftersom listen skulle slitas av annars.

Måtta med slingan runt skon hur lång list du behöver. Fundera på var du vill ha skarven och Gemman. Jag satte den ungefär mitt på insidorna  av (fast utanpå) skorna. Markera på skon var den böjs och räkna hur många lösa pixlar som behövs där. Jag satte fyra lösa pixlar på varje sida där skon böjs.

Till mina skor använde jag 5 pixlar LED-list + 4 lösa pixlar + 11 pixlar LED-list (runt tån) + 4 lösa pixlar + 13 pixlar LED-list (runt hälen) till varje sko. Det vill säga 29 +29 pixlar LED-list av de 60 som finns på 1 meter.

Programmera Gemman

Jag använde programmet från Adafruit rakt av, men justerade antalet pixlar efter mina skor.

 

Prototyp-koppling

 

Koppla upp en prototyp av din lösning så ofta du kan. Dels för att ofta checka att du är på rätt väg och dels för att det är så kul att se LED-listen blinka.

Val av vibrationssensor

Det finns tre varianter av vibrationssensorer som löser ut olika snabbt. Jag använde medium-sensorn först, men då var jag tvungen att stampa för att skorna skulle blinka. Med den snabba sensorn räcker det att jag går vanligt för att det ska lysa.

 

Löd fast vibrationssensorn i Gemman

Löd fast lagom långa kabelsnuttar av AWG26 till vibrationssensorernas ben. Täck lödningarna med krympslang och krymp fast den.

Täck kopplingarna med större krympslang och låt den gå upp över sensorn för skydd.

Lägg åt sidan en stund.

 

Bygg LED-listen

I Adafruits lösning använder de silikonlist från längre slinga än de behöver pixlar för att väderskydda hela listen. Jag valde en mer kostnadseffektiv lösning genom att trä genomskinlig krympslang över delarna med Neopixlar.

 

Trä på krympslangen innan du löder, så du inte behöver trä den över hela den färdiga listen.

 

Löd fast dioderna på ovansidan av listen för bäst kontakt (erfarenheten talar). Det finns paddar även på undersidan, men det verkar saknas vior på en del anslutningar.

 

Lagom kabellängd är 15mm på dataledningen (AWG26) och 18mm på spänning och jord (AWG30).

Skala kabeln så mycket att den når utanför pixeln när den är fastlödd.

Börja med datakabeln och ett hett tips är att först förtenna kabelsnuttarna och paddarna.

 

Det krävs både fingerfärdighet och tålamod för det här momentet, men håll fokus på hur du promenerar i blinkande skor, så ska det nog gå bra.

 

När datakabeln är på plats är det lättare att sätta dit jord och spänningsmatning.

Testa ofta! Rör på slingan under test för att se att den kommer fungera även när den fästs på skon. Det är mycket lätt att felsöka i det här läget!

Löd fast listen och vibrationssensorn på Gemman

Löd fast sensorkablarna i Gemmorna. En till GND och en till D0 på varje Gemma. Riktningen spelar ingen roll eftersom switchen inte bryr sig om det.

Passa på att löda fast även LED-listens jordkabel i GND när du ändå löder till den padden.

 

 

Löd fast slingans övriga kablar i lagom längd. Spänningsmatning till Gemmornas Vout och data till Gemmornas D1.

 

Ny prototyp-koppling

Koppla upp alltihop igen innan du fäster det på skorna och värmer krympslangen, för sen är det betydligt svårare att felsöka. Rör lite på listen och simulera användning. I det här skedet upptäckte jag glapp i min första slinga som jag hade lött på undersidan av LED-listen. Jag lödde om den på ovansidan och upplevde inga fler problem. Slinga nummer två som bara löddes på ovansidan funkade däremot direkt.

 

Värm krympslangen mycket där den går över LED-listen, men inte fullständigt över dioderna, så behåller du lite rörlighet mellan dioderna.

 

Sy fast Gemman

Fäst LED-listen på skorna

Sörj för god ventilation! Använd (engångs)handskar och skydda underlaget. Var förberedd med gummiband. Silikon är halt…

Börja med att rengöra både skorna och LED-listerna med alkohol för att det säkert ska fästa.

Lägg på silikon en bit i taget, fäst LED-listen och håll fast hela härligheten med gummiband. Ju fler händer du har tillgång till, desto bättre. Passa på att väderskydda alla skarvar med silikon. Ta bort överflödigt silikon med alkohol och ren trasa.

Låt silikonet härda i ungefär ett dygn (outhärdligt länge, jag vet, men håll ut). Passa på att ladda batterierna under tiden.

Fest!