Material

Styrkrets: WeMos/Lolin D1 mini med Level shift shield

Adresserbar LED-list

Aluminiumprofil med front och fästklamrar

Krympslang

Kabel för skarvar och anslutning

Kontakt för spänningsmatning

Spänningsmatning

Låda för styrkrets

 

Val av LED-list och styrelektronik

Vi valde i det här projektet en Dotstar APA102-list med 30 lysdioder per meter, men det finns mängder av alternativ.

Styrkortet är WeMos/Lolin D1 mini med en Level shift shield och det fiffiga med det valet är att koden redan är färdigutvecklad från vårt X-mas lights-projekt.

 

Prototypkoppling

I vilken ände ska man börja? Jo, det roligaste är förstås att få se lysande lysdioder. Snabbaste vägen dit är att göra en prototypkoppling med styrkretsen och den sammanhängande LED-listen. Det kan vara svårt att koppla in sig med krokodilklämmor eller dylikt på listen, så det enklaste är att löda dit fyra trådar på ingångarna.

För tydlighets skull använde vi en röd kabel till +5V, en svart till GND, en gul till CI (clock in) och en blå till DI (data in). Dessa kopplas till respektive skruvplint på levelshift shielden.

Ett tips är att löda varannan kabel på ovansidan av listen och varannan på undersidan för att minska risken för kortslutning.

Under prototypfasen kan du mata både styrkretsen och LED-listen via USB-porten på styrkortet.

Programmering

Följ instruktionerna för hur du flashar kortet med det i princip färdiga programmet här. I vårt fall behövde vi bara ändra antalet pixlar i slingan samt typen av lysdioder (APA102).

Från en websida kan du nu enkelt styra ljusstyrkan, välja en enskild färg eller ett antal olika rörliga mönster och paletter.

Gränssnittet för att styra belysningen.

Bygg listen

Börja med att mäta där listen ska placeras. Det lämpligaste under vårt bord var att bygga en kvadrat med 40 cm sidor för att allt ska få plats innanför bordsbenen.


Dela därefter upp listen lagom långa bitar. De flesta LED-lister kan kapas åtminstone var 5 cm. Det brukar vara tydligt utmärkt.

Om din LED-list, liksom vår, har ett hölje som behöver tas bort är det dags nu. Aluminiumprofilerna är gjorda för LED-lister upp till 12 mm bredd och höljet behöver tas bort om listen är bredare än 10 mm. Utan hölje som skyddar behöver du isolera skarvarna på listen. Vi gjorde det genom att klä in hela listen med ofärgad krympslang. Kom ihåg att trä på den innan du börjar löda.

När du köper en slinga från oss får du med säkerhet kontakter i bägge ändar endast om du köper en hel rulle. Köper du en kortare bit är det inte säkert att det följer med kontakter. Vår slinga råkade ha en kontakt på utgången och det spelar ingen roll i vilken ände listen spänningsmatas, så vi passar på att använda de kablarna för att koppla in spänningsaggregatet via kontakten. D1 Mini får spänning från den andra änden av slingan, där den är ansluten. Vi sparar kontakten med listens utgångar ifall vi får för oss att koppla in en till slinga i framtiden. 🙂

Hörnen på kvadraten byggs genom att skarva listen med fyra lagom korta kabelsnuttar i varje hörn.

När lödningarna är klara, testa att allt fortfarande fungerar.

Krympslang

När du är övertygad om att alla lödningar fungerar som de ska är det dags att krympa krympslangen. Var försiktig just vid anslutningarna. Dra inte ihop krympslangen så mycket att kablarna råkar få kontakt eller listen börjar vika sig.

Aluminiumprofilerna

Såga till aluminiumprofilerna i lagom längder. Det går till exempel att använda en bågfil. Vi sågade även täckfronterna i samma längd, men de är lite knepiga att såga eftersom de både är sköra och smulas sönder av värmen som bildas av friktionen från sågbladet. Hör gärna av dig med tips om du kommer på en bättre lösning.

Montering

Placera LED-listen i aluminiumprofilen och tryck dit fronten.

Skruva dit fästklamrarna där listerna ska sitta. Vi använde både plast– och metallvarianten.

Snäpp fast aluminiumprofilerna. Var noggrann med att metallklamrarna hamnar på rätt ställe, eftersom de lämnar repor om man försöker dra profilen i sidled när den sitter fast.

Låda till elektroniken

Vi placerade elektroniken i en därtill avsedd låda som vi sedan tejpade fast med dubbelhäftande tejp under bordet. Lådan modifierades genom att skruvplintarna för kretskortet togs bort och ett

litet hål på sidan för kabelgenomföring borrades. Instruktioner finns i det här blogginlägget.

Njut!

Dämpa övrig belysning, ropa på några kollegor eller förbipasserande och njut av resultatet.