Ni känner väl till Schneider? En av världens största producenter av elmaterial och älskad av elektriker sedan urminnes tider.

För några år sedan försökte de slå sig in på Smarta Hem marknaden med sitt system Wiser, men det blev långt ifrån succé. Utbudet var skralt och i ärlighetens namn var systemet inte speciellt responsivt.

Men nu är det dags för version 2, och oj vilken förbättring!

Allt är nytt

Man tog sitt gamla system och kastade ut det helt. Istället började man om från början och denna gång känns det verkligen som om de har träffat rätt! Utbudet är redan från början mycket större än tidigare och planen framåt är ambitiös. Mot slutet av året kommer det finnas upp emot 30 olika enheter som alla fungerar lika bra tillsammans.

Allt är snabbt, enheterna små och smidiga (förutom plug-in reläet) och gränssnittet trevligt.

Och du – om du redan har ett system fungerar faktiskt de gamla enheterna med det nya systemet också. Bara gatewayen som behöver bytas ut. Smart va?

Tekniken

Systemet bygger på ZigBee, vilket är en välbeprövad teknik som många andra kör. T ex använder sig både Philips Hue och Ikea Trådfri av samma teknik med stor framgång.

Alla enheter med fast spänningsmatning (dvs ej batteridrivna) hjälper med mesh-teknik till att skicka vidare signalerna. Detta gör att man utan problem kan nå enheter över hela huset och behöver inte oroa sig för räckvidd! Smart!

Observera dock att systemet är låst. Så du kommer tyvärr inte kunna använda enheter från andra leverantörer. Men i ärlighetens namn, när vi tittar på utbudet de planerar så är det tveksamt om det finns någon som kommer sakna något!

Och det finns stora fördelar med låsta system. Allt är noga utvalt och fungerar garanterat. Det innebär också att man t ex kan få upp guider i appen när man lägger till en enhet som garanterat stämmer. Och jämför man med världens kanske mest kända, stängda, system, dvs Apples, så är det många som ser fördelarna med en tight integration mellan alla enheter!

Appen

När du startar appen kommer du genast känna dig som hemma. Startsidan är tydlig och informationsrik, med genvägar till dina favoritscenarion.

Scenarion redigeras med enkel OM –> SÅ logik, som alla utan problem kan hantera. Här behövs det ingen programmerare eller IT-tekniker för att fixa!

Och när man lägger till en produkt får man tydliga instruktioner med bilder och steg för steg guidning. Exemplariskt Schneider!

Konkurrensen

Närmaste konkurrenten till detta system borde nog vara Plejd. Båda systemet är stängda och älskade av elektriker. Men där slutar också likheterna.

Medan Plejd jobbar med blåtand jobbar Wiser med ZigBee tekniken som är utvecklad från grunden att fungera för ett smart hem.

Wiser har även många fler enheter från början, och framförallt små, smidiga, batteridrivna sensorer som Plejd helt saknar.

Plejd vinner dock på att det endast behövs en mobiltelefon för att komma igång medan Wiser behöver en gateway.

Plejd dominerar just nu hos elgrossisterna, men vi tror helt klart att denna nya version av Schneider Wiser kan ge Plejd en rejäl match framöver! Bra jobbat Schneider!