m.nu – ett hobbyprojekt som spårat ur!

2006

m.nu startades som en enskild firma 2006 – och var då ett sidoprojekt till www.temperatur.nu (Som du kan läsa mer om här). Erik Freiholtz som grundade m.nu och temperatur.nu drev företagen vid sidan av arbete som sjuksköterska fram till och med slutet av 2016. Det första året togs beställningar emot endast via epost. Vilket såklart var ganska krångligt. 🙂

2007

Intresset för temperatursensorer som anslöts till datorns serieport var så stort att det blev alldeles för besvärligt att hanterar ordrarna via epost – så en webbutik startades upp i stället. Adressen till webbutiken var till en början shop.temperatur.nu

Några enstaka produkter som inte hade med temperatur att göra fanns tidigt med i sortimentet – bland annat första versionen av Tellstick.

Allt sköttes i källaren i huset där grundaren Erik Freiholtz bodde.

2008-2009

Då det blev ännu lättare att beställa ökade antalet beställningar stadigt, och 2009 nådde omsättningen knappt en miljon kronor. Fortfarande var det mest sensorer baserade på 1-wire som såldes – men en del produkter från Nexa hade dykt upp i sortimentet. Det fanns även produkter från Holländska Plugwise på hyllorna – produkter som kommunicerade via ZigBee. (De fasades dock ut efter något år då de inte fungerade med andra system.)

Eftersom Erik Freiholtz som startat företaget vid den här tidpunkten arbetade heltid som sjuksköterska anställdes en person för att sköta daglig orderhantering och att bygga produkterna som såldes.

Det var även under 2009 som m.nu flyttades över till just domänen www.m.nu.

2010-2012

Under 2011 ombildades den enskilda firman till ett aktiebolag – m punkt nu Sverige AB.

Antalet ordrar fortsatte att öka, och 2012 så nådde omsättningen knappt 3 miljoner kronor. Många nya produkter, framförallt relaterat till det smarta hemmet hade nu lagts till.

I slutet av 2012 tog m.nu in den första versionen av Raspberry Pi – som sedan kom att bli en succé utan dess like – totalt har m.nu sålt knappt 17 000 Raspberry Pi av de olika modellerna.

Det var även i slutet av 2012 som vi började samarbeta med Adafruit och tog in de första produkterna från dem. Adafruits produkter har utgjort en stor del av vårt sortiment av hobbyelektronik och komponenter sedan dess

2013

Nu tog det fart på riktigt!

i början av 2013 tog vi in RazBerry – ett instickskort till Raspberry Pi som gör att det går att använda Raspberry Pi som en styrenhet för Z-Wave. I samband med att vi tog in RazBerry tog vi även in en hel del Z-Waveprodukter som komplement till alla 433MHz-prylar vi redan hade.

Fibaro var ett av de första varumärkena vi tog in, och fram till slutet av 2019 har vi sålt nästan 60 000 fibaroprodukter.

Även produkter från Aeotec (Dåvarande Aeon Labs) tog vi in tidigt, och Z-Stick blev snabbt en mycket populär produkt som vi under åren sålt nästan 6000 stycken av.

Under 2013 dubblades omsättningen till ca 6 Miljoner.

2014

Vi fortsatte att ta in allt fler Z-Waveprodukter och omsättningen nådde 9 miljoner.

Produkter från Littlebits var en av de stora nyheterna.

Efter sommaren 2014 var det åter alldeles för mycket för Erik Freiholtz att sköta support och ekonomi vid sidan av heltidsjobb – så då anställdes en till person för att sköta support. Det var även nu vi startade upp blog.m.nu

2015

Omsättningen nådde nästan 15 miljoner under 2015 – och en ekonom anställdes för att sköta företagets ekonomi.

Företaget fick nu inte längre plats hemma i Erik Freiholtz källare – och vi flyttade till Skogslyckegatan i Johannelunds centrum.

2016

Omsättningen nådde ca 20 miljoner och 2 personer till anställdes – en för att hjälpa till med support och en för att hjälpa till med pack och plock av ordrar.

Det var även under slutet av 2016 som Erik Freiholtz började arbeta heltid på m.nu – hobbyprojektet var inte längre ett hobbyprojekt.

2017-2019

Under 2017 var vi så trångbodda att vi behövde mer yta. Som tur var la en butik som låg vägg i vägg med vår ner sin verksamhet och vi fick hyra även den lokalen. Hyresvärden sågade helt enkelt upp några väggar mellan lokalerna.

Omsättningen ökade till ca 30 miljoner under 2018, och låg under 2019 kvar på ungefär samma nivå.

I slutet av 2019 stod slutkundsförsäljning för lite mer än halva omsättningen – och resterande del gick till andra webbutiker, installatörer, byggföretag, skolor och universitet. En inte försumbar andel av försäljningen gick till kunder utanför Sverige.

När det gäller produktsortiment stod produkter till det smarta hemmet för ca 80% av försäljningen och ca 20% bestod av Raspberry Pi med tillbehör samt hobbyelektronik.

den 9/10 2019 lades order nummer 100 000 i butiken!