Hur David, 27, och Sandra, 26, skapade ett smart hem på tre dagar för bara 3.500 kr
Ett smart hem betyder olika saker för olika människor men i grund och botten handlar det om att använda smart teknik för att göra hemmet enklare, bekvämare och mer anpassat för ens behov. Två personer som nyligen upplevt Wow-känslan i detta är David och Sandra som i sin nyinflyttade lägenhet i Stockholm uppgraderat den med smarta hem-lösningar – och det gick både snabbare och blev billigare än vad de trott. Såhär gick det till.
När vi träffar David och Sandra har de nyligen köpt och flyttat in i sin nya lägenhet i Stockholm. En vacker sekelskifteslägenhet i närheten av St Eriksplan på 49 m2 som de stolt visar upp.
Vad ville ni åstadkomma med att göra er nya lägenhet till ett smart hem?
– A l l t i hemmet kanske inte är smart, men vi insåg tidigt när vi flyttat in att det saknades belysning/lampor i större delen av lägenheten. Lägenheten i övrigt var fint renoverad så det började med att vi hittade belysning som passade in och då ville vi ha möjligheten att kunna styra denna belysning på ett smartare sätt än att bara trycka på en fysisk knapp på väggen.
Vi fokuserade först och främst på vilka lampor vi ville ha och efter lite googlande insåg vi att Comfort track mini från Hide-a-lite skulle passa utmärkt i taket i vårt kombinerade kök/vardagsrum. Comfort track mini är en sorts högkvalitativa spotlights som går på ett spår i taket och som skapar stora möjligheter att specialanpassa belysningen i rummet.
Eftersom denna belysning är möjlig att dimra så tittade vi sedan vidare på möjliga dimmermottagare. Vi insåg då att det finns mycket prisvärda dimmermottagare med fjädrande funktion (så kallad Push-dim) som vi kunde installera på redan befintliga strömbrytare. Vi kunde då samtidigt också styra dessa lampor från våra telefoner och/eller vår Google Home! ”Smart!”, tänkte vi. Både kul, praktiskt och rätt bekvämt.
Hur kom ni fram till att köpa just dessa produkter?
– Vi hade har tittat runt på lite olika butiker och såg att det fanns en del att välja på av så kallad ”smarta-hem” lösningar. Det fanns en hel del olika varumärken i olika prisklasser men det var svårt att få grepp om vad som gick ihop med vad och i vilken ände vi skulle börja. Vi fick inte den hjälp vi egentligen sökte efter förrän vi hittade in till m.nu.
Vi ställde våra frågor till deras supportavdelning som omgående svarade och supporten förstod verkligen våra önskemål och föreslog ett lagom avancerat system, väl anpassat efter våra underliggande behov: varumärket NEXA.
– Vi är inte så avancerade som personer, så vi behöver inte vara så avancerade i våra smarta-hem lösningar heller, berättar David.
– Det slutade med att vi köpte en Nexa Bridge X som så kallad styrenhet, då den kan ”prata” med mottagare inom Nexa-systemet samt med Z-Wave mottagare. Just att den kan kommunicera med Z-Wave (https://blog.m.nu/category/hemautomation/z-wave/ ) är ju en fördel om vi vill komplettera med andra typer av sändare och mottagare i framtiden.
Till denna styrenhet skaffade vi ett antal dimmerpuckar (https://www.m.nu/dimrar-433mhz/dosdimmer-nexa-mwmr-251) som har installerats i strömbrytarna för våra lampor i vardagsrum, kök, hall och sovrum.
Har ni installerat allt detta själva?
– Nej-nej…att ge sig på fast installation själv är inte att rekommendera, jag tror det krävs behörighet inom el för att göra detta. Vi anlitade företaget elenkelt (elenkelt.se) som kom samma dag som vi ringde. Micke installerade dessa puckar på någon timme och så var hela lägenheten automatiserad!
Vad innebär det att er lägenhet är automatiserad nu?
– Vi har nu full kontroll på styrningen av våra lampor via våra smarta telefoner och i och med att vi också har Google Assistant i våra SONOS-högtalare och alltsammans ihopkopplat via vår styrenhet Nexa Bridge X, så kan vi bara genom att säga: ’Hej Google, tänd lampan i köket till 50%’ så gör hon så, säger Sandra och skrattar gott. ”Det känns, om än kanske inte magiskt, så väldigt smart!”.
Har ni blivit inspirerade till att installera mer smarta hem-lösningar i hemmet?
– Ja, vi har också installerat magnetkontakt på ytterdörren kopplat med notis till telefonen. En notis som berättar om att dörren är öppen eller stängd. Den funktionen tycker jag om!, säger Sandra. Det finns också en loggfunktion med exakta tider för allt som händer vilket kan vara praktiskt om man behöver veta, i efterhand, när man gick hemifrån till exempel.
Efter ytterligare en kort vandring genom lägenhet och en kopp kaffe får vi höra om en del andra smarta lösningar David och Sandra gjort med sitt trådlösa system. De har bland annat skapat automationer via Nexa Bridge som tänder och släcker efter önskemål.
Exempelvis så tänds lamporna i köket med 20% kl 07:00 på vardagar. På fredagar så dimras lamporna i vardagsrummet ned till 40% kl 18:30 för att skapa lite stämning. När vi går och lägger oss räcker med att säga ’Hey Google, släck allt!’ så släcks allt!
Är det stora investeringar ni lagt på detta?
– Nej, verkligen inte, förklarar David. Vi betalade ca 3.500 kr totalt för 5 st Nexa dimmer puckar, en Nexa Bridge samt magnetkontakten till dörren. Det var värt varenda krona!
Stort tack till David och Sandra för att vi på M.nu fick komma och se hur ni gjort ert hem smartare. Samtliga produkter som nämns i artikeln kan ni se nedan.
https://www.m.nu/styrenheter-z-wave/nexa-bridge-x
https://www.m.nu/dimrar-433mhz/dosdimmer-nexa-mwmr-251
https://www.m.nu/sensorer-433mhz/magnetkontakt-nexa-mest-1701
https://www.m.nu/fjarrkontroller-433mhz/fjarrkontroll-4-16-kanaler-sjalvlarande-vit-nexa-lyct-705
Kul att du gillar vår blogg!
Skriv upp dig på vår maillista för att få allt det senaste från m.nu - Nya produkter, kampanjer och mycket mer!
Wohoo! Du är nu med på maillistan!