Xrim har haft problem med objudna katter i trädgården. Läs detta underhållande inlägg om hur han löste problemet helt automatiskt! 😀

Nu är våren här och det är dags att med glädje gå ut i trädgården och trädgårdslandet för att göra fint inför sommaren. Till er stora fasa upptäckte ni att grannskapets katter kollektivt har beslutat sig för att just er trädgård är den perfekta toaletten, i synnerhet trädgårdslandet.

Hur får man katter (och rådjur för den delen också) att sluta upp med sin vandalism på ett humant och effektivt sätt? Det finns en massa husmorstips i form av kaffesump, apelsinskal och dylikt. Det finns även mer tekniska lösningar som ultraljudsskrämmor och fy-spray. Min lösning är att låta huset ta över problemet och samtidigt bana väg för ett bekvämare husliv på sikt.

Den snabba lösningen

Inköpslista:

Här utgår jag ifrån att man som husägare redan har en trädgårdsslang och vattenspridare i sitt hem.

Brass Liquid Solenoid Valve – 12V – 1/2 NPT Art.nr: 996

Trådlös rörelsevakt/IR-sensor IP44 Art.nr: LMDT-810

Pluginbrytare 3x1500W + fjärrkontroll – Nexa NEYC3-1500 Art.nr: NEYC-3

Magnetventil

Koppla in magnetventilen på din vattenutkastare, använd en delare om du vill använda skrämman hela säsongen utan att behöva koppla om när du skall bevattna. Dra slangen med vattenspridaren till det berörda området och ställ in spridaren så du får ett bra bekattningsmönster. Para sedan ihop din rörelsevakt med brytaren och välj hur länge den skall bevattna (1 minut är lagom). Välj sedan placering på rörelsevakten, tänk på att försöka skydda den från direkt solljus samt att du har täckning till brytaren. Får man räckviddsproblem kan man alltid använda förlängningssladd från brytaren för att hitta ett bra läge.

Nu är det bara att vänta på oinbjudna gäster! Katter är inte dumma, utan kommer troligtvis att stryka din trädgård från deras lista över bra toaletter efter några misslyckade försök att markera revir eller annat otrevligt. Några positiva bieffekter är att rådjur och skumma individer som letar efter potentiella inbrottsobjekt hamnar i skottlinjen.

Vattenspridare

Fördelarna med denna setupen är att det inte kräver någon kontrollenhet, detta kan alltså vara ett första steg till automation eller en lösning för nära och bekanta som inte vill/kan lägga en massa pengar på en mer avancerad lösning. De främsta nackdelarna är att 433 MHz är begränsad i sin räckvidd och att det kan behövas en reläenhet om man har en stor trädgård.  Den tillåter inte någon avancerad logik heller, man får komma ihåg att stänga av vattnet om man skall ut i sin trädgård.

Den mer avancerade lösningen

Inköpslista:

Här utgår jag ifrån att man som husägare redan har en trädgårdsslang och vattenspridare i sitt hem.  Samt att man har en Z-wave kontrollenhet med programmeringsmöjligheter.

Brass Liquid Solenoid Valve – 12V – 1/2 NPT Art.nr: 996

Aeon Labs Multisensor 6 – lackad

Aeon Labs Multisensor 6 Art.nr: ZW100

Fibaro Wall Plug Art.nr: FGWPF-102-ZW5

Koppla på magnetventilen på din vattenutkastare. Dra slangen med vattenspridaren till det berörda området och ställ in spridaren så du får ett bra bevattningsmönster. Här behövs ingen delare om man väljer att använda samma slang för övrig bevattning, nu har man möjlighet att slå på vattnet genom t.ex. sin telefon. Placera ut multisensorn på ett lämpligt ställe, undvik direkt solljus. Multisensorn som jag föreslår har ingen IP-klassning utan man får antingen bygga en vädertätad låda eller vädertäta sensorn med hjälp av silikon eller liknande. Alternativt hittar man en sensor med robust ip-klassning. Koppla in brytaren till magnetventilen. Nu är det bara att skriva koden!

Enkla Luaexempel:

commandArray = {}
if (devicechanged ['Dittnamnpårörelsesenor'] == 'On')
then
   commandArray['Dittnamnpåbrytaren'] = 'On FOR 1'
end
return commandArray

 

Färdig installation

Ok, detta är smart men inte så smart. Hur undviker du vådabevattning av familjen, gäster och egna husdjur? Jag har en magnetbrytare på dörren som vetter ut i trädgården, i nästan samtliga fall är det denna som öppnas och förblir öppen när någon skall ut i trädgården. Har man inte den möjligheten så kan man använda sig av en rörelsevakt som är placerad på ett sätt så att endast människor löser ut den, ställ in den så att den endast reagerar på någon som passerar och är över 120cm. Använder man en rörelsesensor så får man ställa in en lämplig tid där den förblir ON, t.ex. en timme. Vill man hålla ner budgeten så går det bra att skapa en virtuell knapp som stänger ner det hela vid behov.

Exempel med magnetbrytare:

commandArray = {}
if (devicechanged['Dittnamnpårörelsesenor'] == 'On' and
otherdevices['Dittnamnpåmagnetbrytare'] == 'Closed')
then
    commandArray['Dittnamnpåbrytaren']='On FOR 1'
end
return commandArray

Exempel med rörelsesensor:

commandArray = {}
if (devicechanged['Dittnamnpårörelsesenor'] == 'On' and
otherdevices['Dittnamnpårörelsesenor2'] == 'Off')
then
    commandArray[' Dittnamnpåbrytaren ']='On FOR 1'
end
return commandArray

Exempel med virtuell knapp:

commandArray = {}
if (devicechanged['Dittnamnpårörelsesenor'] == 'On' and
otherdevices['Dittnamnpåvirituellknapp'] == 'Off')
then
    commandArray[' Dittnamnpåbrytaren ']='On FOR 1'
end
return commandArray

Så, nu är du klar och kan njuta av att katter, rådjur och annat som inte hör till trädgården håller sig borta.

Vill man ha en mer permanent installation kan man gräva ner en pemslang och koppla in en popupspridare. Man har dessutom banat väg för en automatisk bevattning av sin trädgård/trädgårdsland, antingen genom bevattning via spridaren eller via nergrävd droppslang. Den senare lösningen kräver en mer komplicerad rörkoppling. Man kan då styra bevattningen antingen genom sensorer (jordfuktighet) eller väderdata från internet.

Men varför en multisensor? Istället för en ren rörelsesensor? Prisskillnaden är liten, data du får kan du använda till att styra bevattningen, ytterbelysning, poolpump som är kopplad till solmattor, larma om solskydd behövs, m.m. The sky is the limit!

Det går även utmärkt att kombinera Z-wave med 433 om man har en RFXtrx433E USB 433.92MHz Transceiver Art.nr: 14103. Kostanden för en sådan har du redan sparat in när du köper ditt första Nexa plugin trepack. Tre Z-wave brytare går i runda slängar på 1200-1700kr en RFXtrx med ett nexa trepack landar på drygt 1200, därefter landar varje Nexa brytare på 70kr. Man kan koppla in en ringklocka till systemet och skapa olika event kopplat till ringklockan(tända ljuset i tamburen om solen gått ner och någon ringer på, skicka notifikation om att någon ringt på när du inte är hemma och bifoga en länk till en kamera, skicka en audiovisuell notifikation om du är ute i trädgården m.m.).

Några sista ord, försök att använda gen5 komponenter. De har längre räckvidd och länkar dessutom vidare om din sensor i trädgården inte får direktkontakt med kontrollenheten. Gå in i huset och lyssna när magnetventilen stänger! Det kan smälla i rören, speciellt om du har ett äldre hus. Smällarna uppkommer när vattenflödet stryps omedelbart (vilket magnetventiler gör) och rördiametern är för liten. Det uppstår en tryckvåg och vibrationer som kan orsaka läckage, speciellt i gamla klämkopplingar. Lösningen är en tryckutjämnare som kostar 3-400kr.

Lycka till!

/Xrim