Dimrar – bra att veta och vilken ska man välja?

Vi får många frågor som gäller de inbyggnadsdimrar vi lagerför. Vi rätar ut frågetecknen!

Det finns två typer av dimrar

 1. Bakkantsdimmer. Denna dimmertyp klarar generellt samtliga dimbara lampor oavsett om det är glödlampor, halogenlampor, LED-lampor eller 12V transformatorer. Det finns tre bakkantsdimrar: Qubino Flush DimmerAeotec Nano Dimmer samt Fibaro Dimmer 2.
 2. Framkantsdimmer. Denna dimmertyp är enklare i sin konstruktion och klarar glödlampor,  halogenlampor, vissa LED-lampor samt vissa 12V-transformatorer. Om en lampa eller transformator kan dimras med en framkantsdimmer framgår normalt av databladet för produkten (men behöver inte nödvändigtvis stå på förpackningen). En framkantsdimmer måste normalt ha en viss belastning för att fungera. (Ex 20-30W) . Exempel på framkantsdimrar: TZ55S och TZ55D.

Maximal belastning och märkeffekt

Samtliga dimrar har en märkeffekt som anger hur stor resistiv last som får anslutas. Resistiv last är glödlampor och 230V halogen. Ansluts resistiva laster kan man ansluta last upp till märkeffekten, men det är alltid bra ha en säkerhetsmarginal på minst ca 10%.

LED och 12V halogen (som ansluts via transformator) är populärt, dessa laster är dock inte resistiva och väsentligt mycket jobbigare för dimmern att hantera. Ansluts sådana laster bör en säkerhetsmarginal om minst 50% tillämpas.

Fördelar och nackdelar med de olika dimrarna

 • Qubino: (ZMNHDD1) Klarar laster 0-140W (0-70W LED/transformatorer). Bra val om låga LED-laster ska dimras då den inte har något krav på minimibelastning.
 • Qubino Din Dimmer: (ZMNHSD1) Klarar laster 0-200W (0-100W LED/transformatorer). Bra val om låga LED-laster ska dimras då den inte har något krav på minimibelastning.
 • Fibaro (FGD-212) med Dimmer Bypass 2 (FGB-002): Klarar laster 0,5-250W (0,5-125W LED/transformatorer). Kan anslutas utan nolla.
 • Fibaro (FGD-212) utan bypass: Klarar laster 50-250W (50-125W LED/transformatorer – fungerar dock ofta bra ner till ~25W belastning). Kan anslutas utan nolla om förutsättningarna är de rätta, dvs helst resitiv last eller ganska hög LED/transformatorlast.
 • Aeotec (ZW111) Med bypass (ZW150): 0,5-270W resistiv last. (0,5-135W LED/Transformatorer). Kan anslutas utan nolla.
 • Aeotec (ZW111) Utan bypass: 25-270W resistiv last. (25-135W LED/Transformatorer). Kan anslutas utan nolla.

Vilken dimmer ska jag välja?

Qubino om låga LED-laster ska dimras.

Fibaro med Bypass är ett utmärkt val om låga LED-laster ska dimras och nolla inte är framdragen till väggbrytaren. Även utan Bypass är Fibaro ett bra val som klarar att dimra nästan allt om lasten inte är för låg, samtidigt som den har en stor mängd parametrar som kan justeras.

Aeotecs dimmer är ett bra alternativ till Fibaros dimmer då den har lägre krav på minimibelastning och kan installeras utan nolla.

Problem som kan uppstå när dimmer och last inte är kompatibla

Om en lampa/transformator inte kan dimras med den valda dimmertypen kan bland annat  följande problem uppstå:

 • Missljud och brum.
  • Detta beror oftast på de strömspikar som uppstår när fel last är inkopplad till en framkantsdimmer. Lampan/transformatorn bör kopplas ifrån för att inte dimmer eller lampa/transformator ska gå sönder.
 • Lampan dimras inte utan går från av till helt på direkt.
  • Beror oftast på att lampan inte är dimbar alls.
 • Lampan flimrar.
  • Beror oftast på att en lampa som inte kan dimras med en framkantsdimmer kopplats in till en framkantsdimmer, eller att en framkantsdimmer har belastats med för låg last
 • Lampan lyser med fullt ljus en kort stund nu och då.
  • Lampan är inte kompatibel med dimmern eller dimmern är belastad med för låg last.
 • Lampan går inte att stänga av helt.
  • Dimmern är belastad med för låg last.

Här hittar du lite mer information om vad som skiljer en bakantsdimmer från en framkantsdimmer rent tekniskt: http://www.leapfroglighting.com/trailing-edge-or-leading-edge-led-dimming/

4 svar till Dimrar – bra att veta och vilken ska man välja?

 • Bra artikel!

  Saknar dock ett scenario som ni gärna får beskriva samt sprida ljus över 🙂

  Har nyligen köpt några Aeon Labs Micro Smart Energy Illuminator som jag tänkt inkludera för att dimma en taklampa.

  Det som händer är att det fungerar som det skall men när vi dimmar upp till ca 75% eller starkare ljusstyrka så slocknar lampan för att sedan dimma upp igen och sedan slockna och om igen, och igen. Funkar dock som den skall vid typ 50% dimmar osv.
  Testat byta halogenspottarna (2st) mot ledspottar men med samma resultat (förutom att gränsen vid dimmning är något annorlunda samt att lamporna småblinkar när dimmar till 0%, antagligen då ledden är betydligt mer lättdriven och känslig).

  Idéer om varför den ”strömcyklar” vid över viss ljusstyrka på dimmern?

  • inte testat, köpte två men bara ”brutit förpackningen” på ena för att kunna retunera den andra om jag köpt fel…
   Originalplanen om jag inte hittar svaret ”själv” är att ta in elektriker för att säkerställa att allt är rätt i övrigt, men då lär man vara inne på nya året =(

 • Lämna ett svar