I detta gästbloggsinlägg går Kim igenom hur man kan komma igång med att styra lampor baserat på om en viss mobil finns i närheten, samt hur man får julgranen att blinka lagom i tid till julkalendern. Och allt detta på bara 30 minuter!

Det finns idag en rad olika paket som hjälper dig komma igång med hemautomation, många som är riktigt bra och som låter dig komma igång fort. Många av dem bygger på att du använder en app eller t ex en ljussensor eller liknade för att t ex slå på och av dina lampor vid lämpliga tidpunkter.

Men om du som användare vill utöka detta och skapa nya funktioner då? Kanske vill du att granen ska blinka 10 min innan julkalendern börjar, eller att granen tänds så fort du är hemma och detta utan några knapptryckningar eller appar.

I detta inlägg tänkte jag guida er hur man kan bygga sin egen dynamiska lösning även om man inte är en guru på att skriva kod, databaser mm.

Detta behöver du

STEG 1 – Installera Rasbian på din Raspeberry Pi – 10 min

Det absolut enklaste sättet att få igång sin Raspberry Pi är att ladda ner NOOBS (https://www.raspberrypi.org/help/noobs-setup/ ) och kopiera alla filer till SD-kortet. Starta sedan din Rasperry Pi med SD kortet insatt och välj Rasbian i menyn som visas på din TV eller skärm som du kopplat till din Pi.

 

STEG 2 – Koppla in Tellstick DUO och installera mjukvara – 5 min

Börja med att ansluta din Tellstick DUO via USB till din Raspberry Pi.
Kör därefter följande kommandon i terminalen på din Raspberry:

STEG 3 – Definiera din brytare – 5 min

För att man ska kunna slå av och på sina enheter så måste dessa definieras i filen /etc/tellstick.conf. Det finns fem parametrar man måste fylla i för varje dosa för att Tellstick DUO ska kunna kommunicera med den. Till höger ser ni ett exempel på hur jag definierat brytaren till min gran. Vilka parametrar som ska användas beror på brytare och en bra guide för det finns här: http://developer.telldus.com/wiki/TellStick_conf

För att ändra i filen kan man använda kommandot nano /etc/tellstick.conf. Starta om din Raspberry när du är klar för att de nya ändringarna ska börja gälla. För att testa att konfigurationen fungerar, kör kommandot tdtool –on christmastree.

Observera att christmastree är namnet jag satt på brytaren.

STEG 4 – Bestäm hur du vill styra din utrustning – 10 min

Börja med att kör följande kommandon för att ladda ner exempelkoden som vi kommer ha som grund för att styra utrustningen.

Sedan ska vi nu beskriva hur vi vill styra vår gran och detta gör vi genom att definiera olika funktioner under Schedules delen i nedanstående kod vilken finns i filen homeautomation.py.

Det finns två saker som kommer göras i detta exemplet. Rad 17 berättar att vi varje dag klockan 18:45 ska blinka vår julgran under 10 sekunder (dvs när julkalendern börjar) . Rad 18 säger att vi varje minut ska kolla om vår mobiltelefon med IP 192.168.1.13 är hemma (förutsätter att mobilen är uppkopplad på samma nätverk som din Raspberry), och om den är det tänder vi granen, annars släcker vi den. Istället för day kan vi skriva monday om vi bara vill göra detta på måndagar osv. Man kan också använda turnOnDevice om man bara vill tända t ex en lampa en viss tidpunkt, och turnOffDevice om man vill slå av den.

Lägg till flera rader här för att styra er utrustning som ni vill. För att köra det hela sparar ni filen och kör kommandot python3.4 homeautomation.py. Luta er tillbaka och njut av ljusshowen. Lägg gärna upp en film eller liknande och tagga den med #mpunktnu.