VILKEN SKA JAG VÄLJA?

Att välja styrenhet är en av de svåraste valen som blivande smarthemsanvändare idag. Det finns en uppsjö av olika tillverkare och protokoll att välja mellan och fler dyker upp hela tiden. Därför har vi satt ihop en kort guide här för att hjälpa dig välja bland de modeller vi säljer här på m.nu 🙂

ATHOM HOMEY PRO (2023)

Om du vill ha en styrenhet som kan typ allt så är det en Homey Pro 2023 du är ute efter. Athoms värsting är otroligt mångsidig och stödjer alla de stora protokollen som behövs för att driva ett smart hem idag.

Funktion i Homey fås genom att du laddar ned “appar” till enheten som i sin tur låser upp stöd för olika tillverkare och produkter. Du styr och automatiserar sedan allt i den snygga och lättanvända appen som finns till Android och iOS.

Stödet från olika tillverkare är stort och om det är någon som inte har en officiell app till Homey så kan du nästan alltid lita på att en entusiastik användare själv gjort en app och laddat upp den i Homey App Store.

Automatiseringar görs via något Athom kallar för “Flowcards” där du automatiserar i stegen “NÄR” – “OCH” – “DÅ”. Du kan dessutom ladda ned appar till Homey vars enda uppgift är att lägga till fler flowcards för att hjälpa dig automatisera mera.

I Homey Pro får du även Advanced Flow som är en riktigt avancerad byggare för stora automatiseringar!

MOLN BACKUPS
113 KR PER ÅR

Athom tar ut en månadsavgift för möjligheten att backa upp din Homey i molnet. Lokalt är gratis.

PROTOKOLL

AEOTEC SMARTTHINGS HUB

Ibland när man pratar om smarta hem så nämns ordet “sambosäker”. Det brukar innebära att man vill bygga sitt smarta hem för att även någon som inte är så intresserad ska klara av att hantera hemmets funktioner.

En av de bästa styrenheterna för detta är Aeotecs Smart Home Hub. Den utvecklas av Aeotec i samspråk med Smartthings och har därför en mycket logisk och lättanvänd app som även gör automatiseringar busenkla!

Styrenheten har ett enormt tillverkarstöd och det blir bredare varje dag. Samsung är djupt involverade och deras vitvaror med mera går att integrera direkt i plattformen.

Automatiseringar sker enkelt med “NÄR”-“DÅ” kort som du lätt ställer in.
Appen finns till både Android och iOS och går att kika igenom redan innan du inhandlat din styrenhet!

 Har goda integrationer mot Google Nest, Philips Hue och IKEA m.fl.

PROTOKOLL

FIBARO HOME CENTER 3 / 3 LITE

Från Polska Fibaro kommer två styrenheter med Z-wave i fokus. Nyligen fick Home Center 3 möjlighet att ansluta även Zigbee-enheter.

Tillverkarstödet är stort bland i Z-wave sfären men näst intill obefintligt när vi pratar 433mhz. Zigbee är inte heller så stort men kommer sannolikt bli mycket större framöver.

Fibaros styrenheter är lite mer “hardcore” än de flesta andra och styrs med fördel genom deras webbgränssnitt, även om app till både Android och iOS finns. Du får otroligt mycket frihet av Fibaro i hur du vill ställa in och använda din HC3 eller HC3L och det är nästan förväntat att du vet vad du gör när du köper en Home Center enhet.

Har du koll på vad du gör är det svårt att hitta mer kompetenta styrenheter för Z-wave än HC3/HC3L.

Som synes finns det två modeller. Home Center 3 är lite häftigare och kan ansluta fler enheter (230 mot Lite-versionens 40), använda fler protokoll (Lite har bara Z-wave) och klarar fler automatiseringar (Lite kan ha upp till 20st).

PROTOKOLL

OBSBegränsat 433MHZ Stöd

OBSZIGBEE ÄR I BETA

OBSBegränsat BLE stöd

OBSZIGBEE, BLE, 433MHZ ENDAST PÅ HC3

ATHOM HOMEY BRIDGE

Årets nykomling heter Homey Bridge och är en lite enklare variant av storebrodern Homey Pro. Detta medför också ett rejält mycket lägre pris då du kan köpa en Bridge för under tusenlappen.

Homey Bridge jobbar främst över molnet och de flesta beräkningarna sker via Athoms servrar. Det krävs med andra ord att du har internet för att allt ska fungera.

Det finns ett brett tillverkarstöd för Homey Bridge och samtliga integrationer till den är officiella. Det innebär ett lite mindre utbud än till Homey Pro men å andra sidan så krävs det inte så mycket konfigurering.

Automatiseringar görs via flows och fungerar enligt NÄR > OCH > DÅ principen.
En riktigt bra styrenhet för nybörjaren som dessutom kan agera sattelit till en Homey Pro!

HOMEY PREMIUM
35 KR PER MÅNAD

Athom tar ut en månadsavgift för möjligheten att lägga till fler än 5 enheter samt komma åt Homey Insights & Logic.

PROTOKOLL

HUE Bridge

Troligen är Hue Bridge den mest populära och använda styrenheten i hela världen. Du hittar den i otroligt många hem och den går att köpa nästan överallt.

Varför? Den är enkel, funkar bra och var typ först bland alla konkurrenter.

Hue Bridge är främst designad för att styra lampor och tillbehör från Philips Hue och deras partnerprodukter som kallas Friends of Hue.

Tack vare lite smarthemsmagi så funkar dock flera av våra belysningsprodukter från märken såsom Sunricher och Gledopto med Hue Bridge och kan styras via deras supergrymma app till Android och iOS. Leta efter “Works with Hue” loggan bland våra Zigbee-produkter.

Belysning är 100% fokus för Hue Bridge så vi rekommenderar den i stort sett bara om det är lampor du vill kontrollera.

Att göra automatiseringar är busenkelt och det finns massor med fina scener att välja på eller skapa själv. Du kan dessutom synka Hue med till exempel Spotify så att dina lampor blinkar i takt med musiken!

Hue Bridge går att integrera i flera andra smarta hem system såsom Homey och Smartthings ifall du uppgraderar ditt smarta hem vid ett senare tillfälle. Matter finns men det är inte så utbyggt.

PROTOKOLL

Wiser gateway

Schneider är riktiga veteraner inom det smarta hemmet med bland annat KNX i ryggen. Nu är de dock i farten med något som även gemene man kan installera och använda, detta i form av Schneider Wiser.

Wiser är konstruerat för att du ska kunna bygga ett smart hem med ett och samma varumärke vilket medför hög stabilitet och en fokuserad produktkatalog. Dock börjar till exempel Philips Hue hitta in i Wiser-ekosystemet!

Den snygga och lättanvända appen finns till både Android och iOS.

Du skapar enkelt automatiseringar och scener med hjälp av förinställningar såsom “släck vid soluppgång” med mera.

Wiser Gateway har nästan bara stöd för enheter från Schneider och utbudet växer så det knakar, idag finns allt från brandvarnare till jalusibrytare. Energi har blivit en stor fokus och Powertag som kopplas in i elskåpet jobbar sjukt bra med Wiser Gateway!

Vill du ha en väldigt strömlinjeformad smarthemsupplevelse som även din elektriker tycker om så väljer du Wiser.

PROTOKOLL

Aqara Hub m1s/m2/g2h

Välkända Aqara ska inte glömmas bort för den som vill ha ett enkelt och prisvärt smart hem. De har ett antal olika styrenheter att välja på. Den mest populära är den du ser här, M2.

Det finns även Hub M1S som kan agera siren och Hub G2H som har inbyggd övervakningskamera.

Aqaras hubbar accepterar bara enheter från Aqara och i viss mån Xiaomi. Som tur är så är produktutbudet väldigt brett och du kan lätt bygga ihop ett kompetent smart hem med Aqaras urval av enheter.

Du skapar lätt scener, automatiseringar och larm med hjälp av den fina appen till Android och iOS. Det är även lätt att integrera mot Homekit eller Google Home för ytterligare kontroll med rösten.

För dig som vill ha ett enkelt smart hem till lågt pris är Aqara ett självklart val! Akta dig dock för att Aqara regionslåser sina produkter, kolla vilken modell du köper för säkerhets skull!

PROTOKOLL

OBSBLE endast i Hub M2

OBSM1S kopplas direkt till eluttag

Plejd gateway

Plejd är det nog ingen som har missat. Elektrikernas älskling #1 och ett väldigt kompetent alternativ för den som vill ha det allra enklaste.

Plejd använder Bluetooth som protokoll och är väldigt simpel att använda. Produktutbudet är smalt men funkar bra och är främst fokuserat på belysningsstyrning.

Du skapar lätt automatiseringar via deras app för Android och iOS och du får där en snygg översikt för dina enheter.

Plejd fungerar bara för sig självt och det går inte att lägga in BLE-enheter från andra tillverkare i Plejd gateway.

PROTOKOLL

Nexa Bridge X

Med Nexa Bridge X får du full kontroll på ditt hem. Det är inte bara belysning som du kan styra utan även få varning om brandvarnaren aktiveras eller push-notiser om dörrar eller fönster öppnas. Du kan även få automatiska SMS vid larm, helt gratis!

Nexa kan även integrera andra styrenheter mot sig, typ som IKEA Trådfri, vilket gör att du kan styra enheter från den styrenheten via Nexa istället.

Nexa stödjer även det äldre 433mhz protokollet så gamla pluggar och fjärrkontroller med mera går ofta att styra.

I deras Android och iOS app kan du skapa automatiseringar och integrera mot till exempel Sonos för ännu fler möjligheter.

Tillverkarstödet är något begränsat men tack vare Nexas breda produktkatalog så går det mest att lösa.

PROTOKOLL

Sonoff Bridge

För dig som vill påbörja din smarta hem resa och inte vill lägga allt för mycket pengar så kan vi varmt rekommendera Sonoff. Det finns knappt någon produkt från Sonoff som kostar över 500kr, trots det funkar grejerna bra och gör det dom ska.

Sonoff jobbar främst över Zigbee men även WiFi stödjs för många enheter. Det finns ett visst tillverkarstöd men huvudfokus ligger på Sonoffs egna produkter.

I eWelink appen till Android och iOS skapar du utan vidare enkla automatiseringar och styr det mest nödvändiga.

Vill du styra med rösten så går Sonoff att lägga till i både Google Home och Amazon Alexa. Väldigt bra!

PROTOKOLL

WiFi och Bygga eget

Ibland kanske det inte passar sig med en styrenhet eller du kanske bara vill styra en enda eller väldigt få grejer. Då kan det passa med smarta hem-enheter som använder WiFi som huvudsakligt protkoll.

Den mest populära tillverkaren inom WiFi heter Shelly och de erbjuder det mesta du behöver för att köra ett smart hem helt över ditt hemnätverk. Allt från lampor till relän står på menyn och de funkar generellt mycket bra!

Det finns även enheter från Tuya som driftar flera varumärken såsom Nedis Smart Life och Deltaco Smart Home. Här erbjuds allt från AC-enheter till lampor med mera.

Om inget ovanstående duger så kanske det är läge att bygga en egen styrenhet? Detta kan du som entusiast göra med till exempel en Raspberry Pi och genom tilläggsprodukter såsom SkyConnect, Z-Stick m.fl.

Det vanligaste systemet att använda när man bygger eget heter Home Assistant. Home Assistant är väldigt kompetent och det finns ett otroligt enhetsstöd. Det är dock inget vi rekommenderar för nybörjare då det kräver lite pill och know-how för att använda.

När du väl är igång så är det bara fantasin som sätter gränserna!

PROTOKOLL